Vi fikk plass på drømmebeitet!

I dag var det stallmøte igjen, og denne gangen var det sommerbeiter og beiteplasser som var hovedtema. Hvilke hester skulle stå hvor? Hvem skulle dra, hvem skulle bli? Hvordan skulle flokkene settes sammen? Jeg var selvsagt på plass i ridehuset denne sene ettermiddagen, utrustet og klar til å kjempe for mine rettigheter. Batman skulle nemlig ikke behøve å lide seg gjennom nok en diarésommer på de kraftige utegangsbeitene!

Valgene sto mellom fire beiter. Skogsbeitet, som er et veldig næringsfattig beite for hester som skal litt ned i vekt. Disse måtte også fôres på silo i tillegg, og det er med andre ord ikke noe for Batman, han hadde endt opp som et skjellett.

Så har vi Kaxrud, da. Det er et fint beite, litt bratt og med litt vel mye hesteklegg og brems, hovedproblemet er vel egentlig at det ligger en kilometer unna stallen. Det ville altså blitt en halvtime å gå gjennom skogen for å hente ham inn og sette ham ut! Uakutelt. Jeg har tenkt å ha ham i lett trening gjennom hele sommeren, og det å ha ham så langt unna går bare ikke.

Utegangen er rett og slett utelukket grunnet for sterkt gress og for mye variasjon på gresskvaliteten, og da gjenstår bare beitet ved allèen. Det er rett og slett perfekt. Gresset er så “lite sterkt” at det skal harves opp neste år, altså, det motsatte av gresset man finner på utegangen. Dette er nemlig et naturbeite!

Da det ble håndsopprekning for hvem som ville stå der, rakk jeg, Maria og et par andre med bokshester opp hendene. I begynnelsen begynte folk å spørre meg ut og vi virket veldig lite velkomne til ha våre hester sammen med deres, og det var ikke noe hyggelig i det hele tatt. Jeg forklarte grunnen, men likevel fortsatte folk å argumentere mot at vi skulle få ha våre der, kun fordi “utegangshestene” rett og slett ikke var velkomne. Jeg ble utrolig provosert, vi betaler akkurat like mye som dem og selvom hestene våre går ute, er de like mye verdt som alle andre hester!

Når en hest blir så syk grunnet et beite den ikke tåler at det renner suppe ut av den flere månder i strekk og ribbeina kommer til kraftig til syne etter to uker, må folk bare respektere at den hesten har sine behov. Det ville vært uforsvarlig av meg å la Batman gå en sommer til på det gresset. Heldigvis er stalleier en veldig fornuftig person, og overhørte de spyidige kommentarene. Både jeg og Maria fikk heldigvis plass på allèbeitet, og det er jeg virkelig, virkelig glad og utrolig takknemmelig for!

Uansett, nå blir det, ettersom hva jeg har fått med meg, ca seks hester på dette beitet, og det passer meg og Batman utmerket. Han trives i flokk og kan hestespråket flytende, og er langt ifra noen hissig og dominant hest. Han er høy i rang, men likevel en klok leder, og jeg har, i løpet av ett år som hans eier, aldri sett ham sparke eller bite etter en eneste hest. Han er snill og grei som dagen er lang, og jeg tror ikke det oppstår problemer når de slippes! Så jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til de blir sluppet, og jeg skal selvsagt være på plass med kameraet i håp om noen actionbilder .. Som ofte er ektremt lette å få tak i når hester som ikke kjenner hverandre så godt fra tidligere blir sluppet sammen i flokk.

Men, tilbake til beitet! Det ligger like ved allèen og er med andre ord tett intill stallens område, så da har man god oversikt. Dessuten er det utrolig flott og variert terreng der, med både skog, skygge, vann, fjell og steinknauser. Helt perfekt, rett og slett, jeg er så glad at jeg gliser fra øre til øre!

At de har skygge er også ekstremt viktig for meg, Batman er svart og trekker til seg varme som en svamp. Det er betryggende å vite at de har en sval skog å trekke inn i, selv på de heteste sommerdagene. Husker jeg hentet ham inn ferdig svett et par ganger i fjor .. Huff, ikke greit!

Så jeg kan ihvertfall si at jeg er utrolig fornøyd med beitet Batman skal gå på denne sommeren, og jeg er så og si hundre prosent sikker på at det å ha ham på naturbeite en sommer, vil ha positiv påvirkning på mageproblemene.

Legger ved litt bilder av drømmebeitet, så blogges vi!


Beitet ligger like ved alléen, med andre ord, svært tett intill stallbygningene!


De store kastanjetrærne sørger for skygge langs gjerdet og rundt drikkekarene.


Fantastisk flott og variert terreng inne i skogen!


En liten lysning inne i skogen, her finnes en del steinknauser og små fjell.


Skogen igjen, svalt og godt, perfekt å trekke inn på hete sommerdager!


Og nok en gang, utrolig variert og fint terreng!


Sti innover skogen.


Og best av alt .. Det er et naturbeite, med akkurat passe sterkt gress. Og det vil si at Batmans mage ikke omkommer underveis.


Litt av gressområdet, med skogen i bakgrunnen. Er det rart jeg er glad på hestens vegne, eller?

31 thoughts on “Vi fikk plass på drømmebeitet!

 1. Det beitet er så utrolig nydelig, både utseendemessig, sånn i naturen, og selvsagt supert sånn med tanke på hestens velvære også! Som du sa, forskjellig terreng, sval skog og bra gress. Det blir nok en super sommer for Batman, jeg gleder meg iallefall til bilder fra slippet og egentlig resten av sommeren også! Tjoho!

 2. Kjempe fint beite! Lite koselig det med at de ikke vil at dere skulle være på beitet men ;p
  Heldig da, som fikk være der ^^ Gleder meg til bildeblogg fra "slippet" :)

 3. Kjempebra! Dette blir bra for Batman! :)

  Og knallbra at du sloss for hesten din! ;)

  Må man ha hesten på beite om sommeren? Eller kan man?

  SVAR: Det er helt valgfritt, men det er svært vanlig å la hestene gå på store sommerbeiter i flokk i sommermånedene. Det er som regel veldig varmt og uegnet for å holde hestene i hard trening, og da hestene uansett har godt av en lang og ofte skoløs ferie, passer det som regel godt å la dem gå på beite på sommertid, mens eierne kan dra på ferie og liknende. Er litt enklere å få noen til å se til hesten din når den går på beite, fremfor når den står på boks og det må møkkes, fôres og slippes ut og inn hver dag :)

 4. Så bra, der så det jo helt fantastisk ut. Batman kommer til å stor kose seg. Og det er like ved stallen også (Y)

 5. Åh, så herlig! Blir sikkert kjempefint for Batman å stå der, og få orden på magen sin :D

 6. Supert at du er så fornøyd da! Utrolig viktig at hesten slipper å ha mageproblemer pga. dårlig beite! Håper virkelig at det faller godt i smak hos Batman og!

  Men en ting jeg lurer på… Er det ikke mye blomster der som kan være giftige? Jeg vet utmerket at hester styrer unna giftige ting, men mange jeg kjenner som har drevet med hest i alle år, anbefaler å få bort slikt så mye som mulig… Bare lurer! Ikke negativt ment!

  Ellers ganske koselig blogg! Leser alle dine, og har gjort det siden du begynte å blogge! Stå på videre og lykke til på nytt beite!

  SVAR: Som du sier, styrer hester som regel selv unna giftige planter. De har en ekstremt følsom mule som er laget for å plukke ut et eneste trygt gresstrå i et kratt med for eksempel giftkjeks, og er veldig flinke til å unngå skadelige planter. Men man skal alltid være på den sikre siden og sjekke beiteområdene før hestene slippes, får hesten for eksempel i seg barlind er den ille ute. Jeg har selv gått over hele dette området på jakt etter giftige plantesorter, men jeg kunne ikke finne noe farlig der, heldigvis. Bare mye variert gress og en del ufarlige plantesorter, og det er bra og betryggende å vite! :)

 7. Så bra at dere fikk plass der da :D men ville bare si, at dere betaler ikke like mye som bokshestene, de fleste ligger på rundt 4200 I mnd (ca).. Bare for å si det x) men dere har uansett like stor rett til å stå på det beitet, og hestene deres er jo så snille, så det blir sikkert ikke noe problem :D God sommer!

  SVAR: For selve stallplassen er prisene faktisk helt identiske :P Det som er, de fleste kjøper jo fôr fra stallen i tillegg til den vanlige stalleia, og da blir det dyrere, og derfor betaler de alt i alt mer, men prisen for selve plassen er faktisk den samme .. Vi som betaler vanlig plasspris for utegangen får jo grovfôr inkludert i selve plassen, men likevel.

  Stor hest boks: 2900 kroner
  Stor hest ute: 2754 kroner

  Nå er det visst endret litt igjen, men sist jeg sjekka var det faktisk 2700 for begge. For Batman betaler vi med andre ord 146 kroner mindre enn de som leier boks for ha ham på utegangen. Utrolig, men sant! :P

  Uansett så forstår jeg absolutt poenget ditt, haha. Men ja, tusen takk for koselig kommentar, god sommer til dere også! :D

 8. Det er bra du kjemper for et bra beite, for det beitet der så virkelig idyllisk ut! :-D så får vi håpe Batmans mage kommer seg, da.

 9. Batman er heldig som har en eier som kjempe for seg når det gjelder slikt ! Men det så nydelig ut, og jeg tror nokk at Batman kommer til å kose seg der ja!

 10. Jeg tror Batman kommer til å kose seg mega mye! Skulle ønske Rosalita og Mira kunne stå der : )

  Men utrolig teit av de med hester som står på boks, at du ikke burde stå der med en utegangshest! Hva er forskjellen? Batman står jo selvfølgelig (mye) mere ute enn de bokshestene, men du har fremdeles like mye rett til det beitet som de har, ettersom du betaler nesten det samme som dem.

  Blir vel godt for de skodde hestene å få av seg skoene sine! :D Selv Rosalita og Mira går barfote hele tiden, grunnen dårlige skoere der jeg bor.

  Stå på Matilde, og kjempt for Batman og dine sine rettigheter :D

 11. Gratulerer! Så ut som et kjempebra beite, naturlig og fint. God sommer til dere to! :)

 12. Kjempebra, gratulerer med flott beite! Bra at du kjemper for at hesten din skal få det han trenger, og at de andre hesteeierene klagde på at du ikke skulle ha din hest sammen med bokshestene, det var direkte avskylig. Så Batman er mindre verdt? En hest på den alderen med hele livet foran seg, med potensiale i dressur og en eier som ikke kunne vært bedre for han? Vel, de burde ikke si sånne ting. Det er rett og slett patetisk. Uansett prisklasse på hesten din eller ikke; Alle har like stor rett til et beite som passer hvert individ best.

 13. Herlig beiteÖ! Det var veldig fint der! Heldige hester! Jeg vurderer å stå på sommerbeite selv jeg:D

 14. tittei, matilde! denne kommentaren er ikke egentlig rettet noe særlig mot dette innlegget, men siden dette var det første jeg så i dag, valgte jeg å kommentere dette. Jeg eeelsker bloggen din, og den er startside på internettet mitt :'p du blogger liksom ikke "o my ghaaad, jeg fikk betakaroten i posten, men om ting som er interresangt å lese. jeg elsker bildene dine, og jeg har to plakater av belinda på rommet. jeg går innom bloggen din hver eneste dag, og hver gang er det noe nytt og spennende. jeg syns det er helt fantastiskt at du faktisk tar av mye tid hver dag til å redigere bilder, skrive, og lage noe som blir verdt å lese. du har et fantastiskt forhold til hesten din og alle dyra. jeg har lært utrooolig mye igjennom bloggen din! fæææn! du er så utrolig god mot dyrene dine, og de leger godt og naturlig. du betaler dyre dommer og bruker mye tid for at de skal få det godt, noe som det virker som om de har. hils til batman og de andreee!

 15. Sykt frekt å si at uteganshestene er mindre verdt.. men ser ut som er skikkelig fint beite, dette blir bra for han! :D
  Dere må vel snart feire et års jubileum? :D

 16. så bra at du fikk plass på beitet du ville ha plass på da ;D hadde jo vært synd om Batman om du ikke hadde fått det ;s

 17. Herlig! Utrolig bra at du kjempet for å få stå der, for det er jo tydelig at Batman trenger det! Så ut som et utroilg bra beite :-D

 18. Hva med å si sannheten. Pris for boks er kr 2.000 resten er betaling for utslipp og foring morgen og middag. Det vil si at det koster ca. kr 4.200 for de fleste hestene inne. Utegangen er innkludert grovfor og 1 liter kraftfor. Du har tydeligvis ikke peiling på hva du betaler for. Årsaken til at utegangen og hestene på boks ikke skal blandes er fordi dette blir stress for både din hest og de andre hestene. De skal stå i den flokken de er kjent med. Derfor utegangshestene på et beite og bokshestene på et annet.

  SVAR: Du sier jo selv rett ut det jeg nettopp har skrevet. For selve leien av stedet der hesten står uansett om det er en boks, paddock eller utegang, er prisen så og si den samme. At utslipps og fôringskostnader kommer i tillegg har lite med saken å gjøre, om man vil dra opp klokken sju hver morgen og slippe ut hesten sin selv og lage eget stråfôr til sin hest på kjøkkenet er vel egentlig opp til hver enkelt? Det er selve leien av plass jeg snakker om, ikke tileggskostnadene. Så joda, jeg har nok litt mer peiling enn hva du tror, og hva det beste for min hest er, har ikke du rett til å mene et pip om. ;)

 19. Bloggern har ikke fått med seg fakta før hun skriver ting og det er veldig farlig. Jeg får helt bakoversveis av å lese bloggen og fantasien som løper løpsk. Når du velger å skrive ting uten å få fakta så må du tåle at folk reagerer når du faktisk ikke har peiling!!

  SVAR: Jeg tåler helt fint at dere reagerer, men det er det dere reagerer på og måten dere reagerer som er helt latterlig. Jeg legger ikke ut ting på nett som ikke stemmer. For eksempel det med priser av leie av plass. Dere sier selv at det er tilleggskostnadene ved boksleie som gjør det dobbelt så dyrt. Selve plassen er fremdeles så og si lik. Og hva er det som liksom er så farlig? Kommer noen og dreper meg, kanskje? Nei ærlig talt, du sier selv at du er et voksent menneske, men likevel tar du dette opp med meg på denne måten. Om du virkelig har noe du vil snakke med meg om, hva med å i det minste oppgi identitet? Det å komme som anonym i et kommentarfelt i noens blogg er veldig lite voksent. Og siden du definitivt vet hvem jeg er, hva med å tørre å gå bort til meg og heller snakke med meg om det? Nei ærlig talt, dette blir for dumt.

 20. Du fortsår absoultt NULL! Utegangen inneholder FRI tilgang på grovfor og 1 liter kraftfôr, mens boksleie er oppgitt UTEN noe fôr.
  Kr 2.000 for KUN boksleie, kr 700 for flis/utslipp og morgen-/midtfor hverdager og MINST kr 1.500 for grovfor og 1 liter kraftfor. Trekker du fra fôret på utegangen, betaler du kun noen hundrelapper for plassen, mens de med boksplass betaler kr 2.000 utansett! Fôring og utslipp er heller ikke valgfritt.

  Om hesten står i stallen eller på utegangen, har ingen betydning for hvor de skal på beite. Eneste er at alleen egentlig bare brukes for bokshestene fordi beitet i alleen og beitet til utegangen er NØYAKTIG like kraftig. Både beitet i alleen og beitet til utegangen er sådd. Begge beitene har vært kornåkre. Ønsker man magert og naturlig beite må man ha de på Kaksrudbeitet eller på skogsbeitet over veien. Kun de to beitene som er magre!

  Nå er det 3 hester fra stallen som ikke får beite pga din egoisme!

  SVAR: Jeg vet fremdeles ikke hvem du er og hva du vil meg, men jeg velger likevel å svare da måten du skriver til meg på er direkte kvalmende. Du står definitivt på Ascheoug og du er definitivt proppfull av fordommer mot meg, og uansett hvor dum og patetiske du synes jeg er, står jeg på mitt. At man ikke kan velge å om man vil kjøpe fôr fra stalleier eller ikke visste jeg ikke, og om man betale for utslipp og alt det der i tillegg, blir jo det samme som om det skulle inngå i selve prisen for boksleie. Da kunne prisen for boksleie rett og slett vært rundt 4000 kroner, da du ikke har noe valg uansett. Om hesten står på utegang eller på boks har tydeligvis ekstremt mye å si om hvor den skal stå på beite, da du selv nå påstår at allébeitet kun er for bokshester? Og nei, beitet i alléen og beitet på utegangen er aldeles ikke like kraftige, utegangsbeitet var nysådd og ihjelgjødslet senest i fjor, det var ikke det i alléen. På utegangen er det i år, fremdeles råkraftig, rent gress mens det i alléen i år er mye strå blandet med gresset. Dette har mye å si, enten du nekter å innse det eller ikke. Grunnene til at jeg plent nekter å ha hesten min gående på utegangsbeitet i år er mange. Denne hesten har et ekstrem følsom mage og ble direkte syk av å gå på det gresset i fjor. Han tålte ikke byttene og han tålte ikke gresset. Avføringen hans var intet annet enn grønn suppe, og den typen lett diaré/ekstremt løs mage over lengre tid er enkelt og greit farlig for individet dersom det pågår over lengre tid. I min hests tilfelle kunne det blitt kronisk dersom jeg ikke hadde gjort noe. Jeg ville vært en ekstremt dårlig hesteeier om jeg overså dette og bare lot ham gå der i år fordi det ville vært enklest, for det er rett og slett ikke forsvarlig hestehold å la den gå på et beite den blir så dårlig av. Å ha den gående på det gresset var uansett ikke noe alternativ overhodet, men da vi fikk plass på allébeitet på det stallmøtet noen uker i forveien, ble alle våre problemer plutselig løst. Så er det plutselig to hester som ombestemmer seg og vil ha hestene sine på dette beitet istedet. Dette fører da til at de vil prøve å tvinge oss vekk fra våre plasser kun få dager før beiteslipp, og det går enkelt og greit ikke for oss. Jeg hadde ikke hatt noe problem overhodet med å stå et annet sted om vi ikke fikk utdelt disse plassene på det stallmøtet, for da ville vi hatt noen uker på å finne et annet sted, men når noen, to dager før slipp, kommer og sier at de skal ha plassene våre, er det ganske enkelt å forstå at to dager er et ekstremt kort forvarsel. Alle beiter er fulle og vi har rett og slett ikke noe annet sted å ha våre, da vi gikk utifra at da vi fikk tildelt plassene, ville vi også få ha disse plassene. Når det da kommer noen og prøver å tvinge oss vekk fra våre plasser, er det klart vi har rett til å nekte. Det var vi som i utgangspunktet fikk disse plassene, og da er det også vi som har førsteretten til å beholde dem. Det ville enten vært disse to, og ikke tre hestene (våre to opptar kun to plasser, ikke tre) eller våre to som ville stå i paddock hele sommeren, og uansett hvem som ville få beiteplassene, ville situasjonen vært urettferdig. Det er dessuten ikke et magert beite hesten min trenger, det er et beite som ikke er nysådd. Han ville blitt seendes ut som et skjellett om han hadde gått på Skogsbeitet, der er det ikke nok nok nærlig, rett og slett. Et naturbeite er i mine øyne et beite som ikke er sådd på noen år, med flere typer gress en vanlig, grønt, sterkt gress. At disse to beitene er identiske, er ren skjær løgn. Hesten min fikk umiddelbart dårlig mage av beitet i fjor, etter to døgn nå i alléen er avøfringen hans sakte, men sikkert begynt å bli normal igjen. Dette bør si sitt. Nå har det seg også slik at det som hesteeier er mitt ansvar å sørge for å tilfredstille kravene til hvert enkelt individ, og da hesten min hverken tåler siloen, beitene eller kraftfôret på stallen han står på, er det mitt ansvar å sørge for at vi finner et nytt sted å ha ham, der folk faktisk forstår at ikke alle hester fungerer på samme type fôr. Hver eneste hest er forskjellig, at min ikke tåler nysådd gress, stinkende våt silo og Felleskjøpet-fôr, betyr ikke at dette er dårlig fôr, for en annen hest kan dette være den ultimate dietten. Dessverre er ikke min hest så enkel å fôre da han har en ekstremt ømfintling mage og han ikke kan proppe i seg hva som helst. At hesten min er slik må jeg rett og slett bare ta hensyn til, og i dette tilfellet ble jeg tvunget til å fortsette å slåss da noen kom og prøvde å ta hans beiteplass. Siden du definitivt har ganske mye imot meg som person, kan jeg i det minste glede deg med at det jeg i det siste har blitt utsatt for på Stall Ascheoug er ting jeg helt enkelt ikke finner meg i, og vil da, grunnet elendig stallmiljø og fôr som ikke tilfredstiller kravene til min hest, finne et annet sted å stå. Hadde det vært så enkelt at man bare kunne ta hesten med seg og dra, ville jeg forsvunnet på flekken, det har de suuuuperkoselige og forståelsesfulle oppstallørene på stedet nemlig sørget for. At noen prøver å gjøre livet mitt til et enda større helvete enn hva det allerede er, er rett og slett utrolig dårlig gjort. Enda verre er det at du kommer her under et anonymt navn og går til angrep på meg i full offentlighet. Om du har så mye imot meg og hesten min at du må fortelle meg hvor egoistisk og fæl jeg er som en anonym person via et kommentarfelt på Internett, synes jeg for det første du kunne prøve å bli litt bedre kjent med meg. For det andre kunne du sendt meg en mail, og om du hadde hatt litt mer bein i nesa, kunne du også kommet bort til meg og snakket med meg om det face2face. Jeg er tross alt bare en seksten år gammel jente og ikke en muskelbunt av en massemorder, og jeg biter faktisk ikke.

 21. Her må jeg kommentere…Det var absolutt ingen som prøvde å ta beiteplassen “din” det må du ha helt klart! De som skulle stå der og som ikke fikk plass hadde blitt lovet plass der FØR dere, men måtte gi ifra seg plassen pga av dere. Hvis hesten din har løs mage pga gress vil han mest sannsynlig reagere på alt gress. En liten anbefaling er å få han sjekket av veterinær og ikke diagnosere han selv. Få konstatert hva som eventuelt er galt med magen hans. Da først kan du lage en fornuftig forplan. Hestene blir heller ikke foret med Felleskjøp for. Siloen er ikke stinkende våt. Du må være forsiktig med alt det negative du legger ut om stallen og andre rundt deg. Det kommer til å ødelegge for deg når du søker etter ny stall. Husk at folk på andre staller leser bloggen din, eller har tilgang og kan lese. Ingen vil ha en klagende oppstallør som er så krevende!
  Du har frivilling valgt og lage en blogg på internet som er tilgjengelig for alle. Du legger ut mye negativt og du må derfor tåle at folk skriver tilbake, og at noen velger å være anonyme. Det er vårt valg. Du velger å ikke være det. Det er ikke noe mer dårlig gjort av oss å skrive her enn det er av deg. Vi angriper ikke deg noe mer enn du angriper oss som svarer. DU legger opp til det selv og vi kan forsvare oss hvis vi velger det. I dette tilfellet var det absolutt nødvendig.

  SVAR: Du aner absolutt ingenting om han er blitt sjekket av veterinær eller ikke. For alt du vet, som hverken kjenner hesten eller meg, kan hesten ha blitt konstatert allergisk mot silo. For alt du vet kan hesten ha magesår. For alt du vet kan hesten ha utviklet kronisk diaré. Jeg synes virkelig ikke du har rett til å mene noenting om min hests helse da det er jeg og ingen andre som omgås med ham daglig. Ingen kjenner den hesten bedre enn jeg, og man skal være dum for å ikke forstå at et dyr som har gått med konstans løs mage i ett helt år tåler det den spiser. Hesten min tåler ikke grovfôret den har gått på, og det skal ikke du mene noenting om. Jeg har ikke stillt en eneste diagnose selv og kommer heller aldri til å gjøre det da dette er veterinærs jobb, men konstant løs mage er heller ingen digagnose, det er et symptom. Et symptom på at hesten ikke tåler fôret den får. Jeg har aldri hengt ut noen med navn i denne bloggen, og så lenge jeg ikke nevner navn der jeg skriver hva som faktisk er sant, kan det heller ikke regnes som et angrep på enkeltpersoner eller foretak. Så dum at jeg for eksempel skriver “Stall Solheim fôrer hestene sine på så elendig silo at hestene blir syke!” heller. Noe slikt ville jeg aldri skrevet om noen, uansett. Hesten min reagerer dårlig på en type fôr som er den optimale diett for en annen, det er det ingen som kan noe for. Alle hester reagerer ulikt på de forskjellige typene fôr. Min hest har en ekstremt følsom mage og tåler ikke stråfôret som ble gitt på den utegangen han sto på. Så enkelt er det, men selvom hesten min ikke tåler dette fôret, sier jeg ikke at fôret er dårlig. Fôret min hest har fått de siste ukene har inneholdt mye mugg, det har luktet surt og nei, det skjæres ikke opp før det gis til hestene, og ingen kan med andre ord ane hva som befinner seg inne i en rundball. Noen hester tåler helt fint å få i seg fôr forurenset av mugg eller døde dyr, andre hester blir dødssyke av det. Jeg tror ikke du forstår hvor ulike alle hester er, rett og slett. Og jo, det kraftfôret man skal fôre på er fra Felleskjøpet, og det er ikke alle hester som fungerer på dette. Jeg har kuttet ut alt kraftfôr, rett og slett fordi jeg ikke får lov til å kjøpe mitt eget. Og hverken beitene, kraftfôret eller stråfôret på stedet fungerer for min hest fordi hans fordøyelse er veldig følsom, er det et problem for meg. Jeg har aldri påstått at det er stallens feil, det er mer min feil at jeg kjøpte en veldig følsom hest, om man skal se på det på den måten. Jeg har heller aldri hengt ut eller spredd ut falske, negative rykter om stedet, derimot har jeg skrytt ekstremt mye og kun sagt positive ord om stallen til nysgjerrige og bekjente. Nå orker jeg ikke omtale stall Ascheoug som et totalt anonymt sted lenger, Ascheoug er et flott og veldrevet annlegg som jeg ikke har noe som helst imot. Stalleier er en veldig klok og rettferdig person, og jeg hadde aldri i verden villet flytte om fôringsrutinene der hadde vært optimalt tilpasset hvert enkelt individ, men det er det dessverre ikke her. Fôringsrutinene er lagt opp for å passe en helt gjennomsnittlig, ettfôret hobbyhest. Batman er over gjennomsnittet følsom og den optimale fôrplanen for ham, er ikke mulig for meg å bruke der han står nå, fordi det hverken er lov å fôre på høy eller eget kraftfôr. Jeg hverken klager eller krever ting det ikke er mulig å utføre, og anser meg selv som en helt vanlig oppstallør som havnet i trøbbel da stalleier gjorde en feil og ga meg en beiteplass som visstnok allerede var tatt(?). Det kunne ha skjedd hvem som helst, rett og slett. Og nei, jeg legger ikke ut mye negativt, og aldri noe negativt om enkeltpersoner. Hadde jeg virkelig gått inn for å skrive negativt, kunne jeg stelt i stand et helvete for alle og enhver, men jeg er faktisk så smart at dette velger jeg å ikke gjøre. Bloggen min vokser stadig og lesertallene stiger, og jeg er forsiktig med hva jeg legger ut og hva jeg ikke legger ut her. Likevel synes jeg det er latterlig av deg å ikke tørre å snakke med meg om dette via mail eller face2face, om du synes jeg gjør noe så ekstremt galt som å skrive denne bloggen, hadde det kanskje vært en idè å faktisk tørre å ta det opp med meg personlig. At disse beiteplassene faktisk var delt ut til noen andre i forkant av stallmøte har ikke jeg hørt et pip om tidligere, og det er tydelig at det var noe som skar seg på stallmøtet da disse plassene faktisk ble delt ut. Jeg fikk en plass på et beite, og hadde jeg visst at dette opprinnelig var en annens plass, ville jeg aldri i verden prøvd å ta den heller. Jeg ante rett og slett ikke noe om dette. Nå velger jeg, av diverse grunner, å blokkere deg fra dette kommentarfeltet. Jeg synes du går for langt i dine påstander, og jeg orker ikke lenger diskutere dette med deg. Om du fremdeles er interissert i å få noe oppklart med meg, fortell meg hvem du er, hva du har imot meg og hvorfor du skriver slikt til meg, istedetfor å skjule deg bak et anonymt navn.

 22. Jeg vil ikke starte en krangel i gjesteboka di Matilde, men jeg vil bare henvise til Matildes blogginnegg “Det digre fordøyelsesdilemmaet”. (http://matildebrandt.no/blogg/2010/05/det-digre-fordoeyelsesdilemmaet/) Her ser man veldig godt at Matilde elsker hesten sin veldig høyt, og hun viser høye kunnskaper når det gjelder hestehold. Batmans dårlige fordøyelse er faktisk ikke Matilde sin skyld, det ser man jo helt tydelig på hennes fôrplan.

 23. Til Amma, Guro og “voksen” der oppe : ta dere en gedigen bolle. Hester som står på utegang og hester som står på boks, er faktisk, hold dere fast, LIKE! Den eneste forskjellen er at utegangs-hester har sunnere hover. Det er ikke sånn at boks-hester og utegangshester lager sine egne menigheter eller no sånt ! Alle hester blir glade for å stå sammen. Og det derre med at det var noen som “mistet” beiteplassene sine pga Matildes “egoisme”, serr ? Ja, kanskje ER det litt vigtig for Matilde at den nydelige hesten hennes skal stå på et beite som er sunt for ham. For han BLE faktisk dårlig av å stå på det forje sommerbeite. Og nå vil ikke jeg si at deres bokshester er mindreverdige, de fortjener jo også å stå på et fint beite, men hallo ? Og man kan jo være LITT hyggelige da ! >> jeg VET at dette ikke er min sak, men fikk plutselig veldig behov for si det jeg mener :>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *