Westerntrening på utebanen.

Da jeg ankommer stallen i ti-tiden i dag, lider vi fremdeles av salmangel, og da er det fremdeles western det i hovedsak går i. Men det går fint det, og selvom jeg generelt lider av klesmangel når det kommer til antrekk som er velegnet for denne ridestilen, gikk det fint å ri i thigts. Det ser kanskje ikke så proft ut, men funker, det gjør det jo på et vis! Det var dessverre meldt regn i dag, men begynte ikke å duskregne før vi hadde fått hestene under tak.

Uansett, Maria og jeg gikk for å hente hestene, og begynte straks å pusse da vi kom bort til stallen. Jeg flettet manen til Batman som en siste finish, for den vil virkelig ikke ligge på samme side! Men det skal den, så da må det tvang til.. Haha, slem man.

Så var det på med saler, hodelag, kapsuner og stramming av gjorder som sto for tur, før det bar innover i ridehallen. Planen var at Maria skulle ri i hallen først, mens jeg tok bilder av henne og Lotto, så skulle hun sale av og sette ut Lotto igjen, og bli med meg og Batman opp og ta litt bilder av oss når vi trente der.

Batman sto pent parkert og ventet mens jeg tok fotograferte Maria og Lottos første dressurøkt på mange uker, og tre kvarter senere tusler vi opp mot utebanen. Heldigvis var det opphold akkurat i det jeg skulle ri, for å trene på banen i regnvær er udigg.

Så var vi igang med oppvarmingen! Batman var litt humpete, anspent og ukonsentrert i begynnelsen, men ting løsnet snart. Han reagerte ikke på skogen i det hele tatt i dag, og var kjempemorsom å ri! Han hadde god fremdrift og konsentrerte seg bra, og det gjorde det ekstra morsomt å trene.

Western er nemlig ikke bare ihaa og full fres, tvert imot. Det er vanskelig og krever full konsentrasjon og ekstremt god kontakt mellom hest og rytter. Det vi drev med i dag kan vel kalles noe så fint som pleasure-ridning, blir vel omtrent dressur på westernvis, på en måte. Jeg klarte utrolig nok å ri Batman i form på kun sete i dag, tøylene skal ikke tas i overhodet, dess mindre kontakt med hestens munn, dess bedre. Så da er fokuset på sits og korrekt sete skyhøyt, det er ikke bare bare å få en hest til å bære seg godt en en westernsal uten noe støtte overhodet og null tøylekontakt! Så er jo både jeg og Batman veldig ferske i denne grenen, og Batman er ridd inn hundre prosent etter de klassiske dressurprinsippene, altså, mye tøylekontakt gjennom et trinsebitt, konstant på med sjenkler og en pisk ved bakparten, men til tross dette og mine ytterst få kunnskaper innen grenen, synes jeg vi klarer oss bra! Fine dressurhester har også godt av å gjøre andre ting i blandt, og derfor er jeg veldig for å variere treningen mest mulig. En allsidig hest er en god hest!

Uansett så imponerte Batman stort i dag, og jobbet supert i traven, stilte og bøyde seg fint i skritt og var hele tiden oppmerksom på meg. Galopperte ham en del også, null problemer overhodet, han var kjempefin og lettstyrt, og utrolig samarbeidsvillig! Vi hadde det kjempemoro.

Så selvom hesten min ikke er en snerten og lynrask liten quarter, kan han faktisk han også. Western er i mine øyne en utrolig sunn og flott ridestil med fullt fokus på superlette hjelpere og et ekstremt bånd mellom hest og rytter, og en fantastisk avveksling fra den vanlige dressuren. Variasjon er kjempebra, og western er noe jeg og Batman virkelig kommer til å fortsette med fremover, på hobbybasis. Vi storkoser oss med westernsalen begge to, og fremgangen vår i det siste har vært enorm på dette området!

Etter litt galopparbeid, avtraving og litt skritting, bar det ned til stallen igjen. Der ventet pappa i bilen med en stor pappeske, som inneholdt intet annet enn min nye dressursal, sendt helt ned hit fra Nord-Norge. Batman fikk prøve den raskt på, og den så ut til å ligge kjempebra. Utrolig bred og fin! Men det blir ihvertfall skikkelig salprøving i morgen, for jeg kjøpte gjort og nye stigbøyleremmer i dag, så mitt første ordentlige møte med dressurverdenen begynner for alvor i morgen! Kommer selvsagt blogg. Ihvertfall, jeg gleder meg!

Men vi har herved bevist at man ikke trenger noen råfin dressursal, avanserte bitt og sporer for å ri dressur, pleasure er minst like løsgjørende og bra for hesten som den klassike og eller mer moderne dressuren vi har i dag, for fokuset på en avslappet og avspent hest er enormt! Det liker vi, det.

Anyways! Maria tok som sagt masse bilder av oss, så kos dere med dem, sleng igjen en kommentar, så blogges vi i morgen!


Ble møtt av en blid og oppmerksomhettsyk Batman på beitet i dag!


Halvannen time senere er vi klare for å dra opp til banen.


Posere litt i allèen .. Uoppmerksom Matilde, fin Batman!


Skritter litt.


Stemningsbildeee. Batman lytter til signalene mine, elsker det!


Opp mot utebanen, hadde nettopp sluttet å regne, vi var heldige med den!


Skritter opp, dårlig bakbeinsaktivitet, anspent sits hos meg, feil plasserte hæler og usj ..


Trav, Batman var anspent og kjempehumpete i starten, vrient!


Sitsen min faller naturlig på plass, hesten begynner å tenke ..


Bakbeinsktiviteten kvikner til ..


Så slipper Batman noen spenninger og begynner å slappe av.


Begynner å tenke på å søke ned. Her må blikket mitt opp og frem, haha. Glemmer meg iblandt.


Batman slapper mer og mer av, sitsen min blir bedre og bedre.


Og der kom ettergiften i nakken!


Her bærer han seg riktig så bra, bruker ryggen sin godt og setter bakbeina riktig under seg. Godt tempo og en fin sits på en utrolig stolt Matilde. Og best av alt: Null tøylekontakt! Det eneste jeg kan bruke tøylene til, er å gi knøttsmå signaler via vekten av de. Seriøst, fremgangen vår er blitt enorm!


Fortsetter å jobbe litt i trav, Batman går stabilt til tøylen, rir ham lett gjennom på begge hender, før det er tid for litt galopp.


Fatning, haha .. Halen i været og bakbeina godt under, typisk Batman-stil.


Hoho, her kommer vi, liksom.


Galopp.


Haha, svinger med setet .. Overdriver litt med å legge meg i svingen, men skitt au! Overdrivelser må til når man rir yngre hester.


Galopp på volte, Batman var suuuperflink!


Andre hånden, både min og Batmans svakere side. Litt vrangstilt her, men det kommer seg.


Lot ham lange ut litt her :P


Svevemoment!


Galopp på volte på andre hånden, flink Batman!


Skritter ned etterpå, fremdeles løs, fin og veldig arbeidsvillig! Dette var alt i alt en super økt!


Fornøyd ekvipasje etter trening.


Kos og klapp må til!29 thoughts on “Westerntrening på utebanen.”

 • wiiih,, første kommentar :D

  totalt über-nydelige bilder. sinnsykt bra fremgang fra både din og batmans side (: gleder meg til blogg om den nye salen :D

 • Shit. Fantastisk nydelige bilder, Batman går jo… helt perfekt, så og si. Altså, hvordan han ble i formen, det er jo helt fantastisk :-D Herremin, for en fremgang. Wow, ikke bare-bare å få en hest til å gå SÅ bra med såpass lite tøylekontakt og kun sete og vekt, altså, men dere får det til! Akk, den dagen Fabio kan gå sånn… Uansett, stå på, verdens beste superpar!! <3

 • ååå, så flink han er blitt!!!
  Det er bra Maria er oppe og går igjen da!

 • WOW! Her går han jo stråålene! flinke sammen :) og du, hva slags bitt bruker du? lærbitt?

  SVAR: Rir ham på et curb-bitt i western, selvom et lærbitt står høyt på ønskelista. Dog uten vektstangeffekt, skal jeg ha lærbitt, blir det nok et rett trinse/muffebitt. Men dette er et vektstangbitt i stål med bittelitt tungefrihet, hundre prosent stabilt, altså ingen løse deler noe sted. Fast munnstykke og faste hevstenger, faste tøyle og hodelagfester. Veldig stødig og fint vektstangbitt som Batman trives veldig godt med, av den mildere typen. Kjempefint bitt, synd det er litt vanskelig å få tak i de mildere hevstangbittene av denne typen i Norge ..

 • En liten kommentar til det siste travbildet før galoppbildene starter: TENK om alle hester hadde blitt ridd slik. Det er kanskje ikke perfekt, men i forhold til framtunge hester med nakken sammenkrølla eller knekt, hengerygg og bakparten på andre siden av ridebanen er det mer enn bra nok! Det er flott noen har forstått det. Du gjør det skikkelig bra med Batman. Nå ble jeg glad :)

 • Så flinke dere er! Åh, Ally – se og lær av Batman altså. Eller så er det jeg som burde lære av deg Matilde. Tror nok jeg går for det siste! Men uansett; Så flinke dere er blitt! Og veldig bra at du fortalte det i detalj fra han var anspent og til han søkte ned. Bravvo, Matilde!

 • Kjempe fine bilder! Det er så morro å se at han går så utrolig mye bedre etter en stund. Ser veldig mye fremgang for dere to, du gjør en super jobb med han!

 • Fine bilder. Dere er kjempeflinke! Man ser framgangen altså, ingen tvil.

 • Wow, for en fremgang! Men kan du legge ut bildene du tok av Lotto og Maria også? :)

  SVAR: Nei, i denne bloggen blogger jeg i hovedsak om min hverdag med hesten min. Om du vil se bilder av Maria og Lotto, kan du ta en titt i hennes blogg på hest.no istedet.

  http://www.marialotto.moo.no

 • Så flinke dere er! :-) Ser virkelig at det har gått fremover! ;-) Kjempefine bilder ^^

 • Eh jeg bare lurer på en ting… rir du aldri lett ridning? Har aldri sett deg gjøre det D: Ikke sånn “usnilt” Sagt :D Bare lurer på hvorfor ^^

  SVAR: Rir mye lett jeg, men man skal helst sitte nede når man rir western, da .. :P Men rir masse lett under oppvarming i dressur og på tur, merkelig at du ikke har sett det, egentlig .. Men når jeg tenker meg om har jeg vel ikke lagt ut så mange lettridningsbilder. :P

 • Å herre for noen galoppsteg! Liker skikkelig godt at dere varierer med mange ting. Yay for det. Og for en framgang! Jøss Matilde og Batman. Flinkinger. :D

 • Nydelige bilder :)
  Jeg bare lurer om er det lenge til vi får høre om Tim igjen?

 • Åjåj, nå måtte jeg virkelig legge inn en kommentar. Fy flate, for en flott økt det her så ut til å være. Dette så virkelig ut til å være Batmans rette element. Og du sitter jo som støpt! En ting jeg virkelig må understreke er stjerten til Bat. Seee sååå godt den er under han?! Altså, man kan virkelig se at all energien kommer fra sjenklene og ergo bakparten hans. Heeerlig :-)

 • Når folk tr bildene så sitter du alltid i salen ^^ Vet at du ikke skal gjøre det i western n_n

 • Dere er så utrolig flinke! Det har vært så gøy å sett framgangen deres, for selv om jeg starta å følge bloggen din i høst, så har jeg lest alle innleggene ! :) Dere er rett og slett nydelige sammen :D

 • hei, beklager virkelig.. håper du ikke er sur på meg fikk sletta bilde, prøvde å finne bloggen din på hest.no hvist du i det heile hadde.. :) sry<3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *