I disse dager er det stadig flere hesteeiere som velger å legge jernskoene på hylla for godt. Flere får øynene opp for et mer naturlig hestehold, og det begynner omsider å gå opp for folk hvilke ulemper som følger med jernskoene hester har gått med under føttene i hundrer av år. Selv har jeg hesten min barfot og er veldig engasjert i dette omdiskuterte temaet. Naturlig hestehold? Barfothest? Ingen jernsko? Hæ? Klarer hesten seg virkelig uten det, da?
I denne temabloggen vil jeg legge vekt på det å ha hesten sin barfot, og ulempene som alltid vil være der sammen med jernskoene. Jeg er ikke en direkte motstander av sko, og forstår selvsagt at ikke alle gidder å styre med overgangen fra sko til barfot, men jeg synes det er viktig å opplyse folk om at det å ha hesten sin barfot, ikke er så vanskelig som mange tror. Så målet med denne bloggen er å få folk til å forstå at det å sko med jernsko kan medføre mange uønskede problemer som barfotfolk aldri vil slite med. Hesten er født uten sko med en fantastisk hov utviklet for å klare det meste, og det å sko en hest når den skal ris inn bare fordi alle andre gjør det, er totalt unødvendig. Prøv alltid barfot før du tyr til sko som en nødløsning – uansett!
Jeg vil i denne bloggen ta for meg hovtrim, hovens anatomi, barfothest på vinterstid, ulike typer underlags påvirkning på den barføtte hoven, visste du at-oversikt over ulemper ved jernsko, enkel presantasjon av to barfothester, bootsbruk, samt produkter velegnet for hoven. Alt basert på vaskeekte fakta og egne erfaringer og kunnskaper jeg har tatt med meg opp gjennom årene.
BILDE: Mange hesteeiere bruker hestens rase som unnskyldning til å sko. Dette er helt feil, alle hester, uansett rase, kan være en velfungerende barfothest, så lenge man virkelig går inn for det! Høvene på bildet tilhører en hannoveraner som fungerer ypperlig som barfot ridehest.
Hoven er et av hestens viktigste organ. Ingen hov, ingen hest. Hva er det da som får mennesket til å spikre jernsko fast under den? Mange mener hestens hov ikke funker til menneskets bruk, de mener hesten er avhengig av sko for å starte dressur og fungere som en normal, skodd hobbyhest. Dette er rett og slett ikke riktig. Jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil med Batman, selvom han går barfot. Jeg kan ri ham akkurat slik andre ryttere rir de skodde hestene sine, de nakne høvene hans hindrer meg aldri i noenting. Ikke engang på såpeglatt isføre på vinterstid har vi problemer med å ta oss frem. Hesten ordner i de fleste tilfellene opp selv, den! Slik er den laget fra naturens side, den trenger faktisk svært sjelden å få prakket på skumle brodder og snøsåler som den må gå med hele døgnet!
Faktisk er det å ha barfothest på vinterstid en drøm. For det første oppstår det rett og slett nesten ikke kladder og stylter. En barfothest har hovspillet sitt i orden, og når hoven utvider seg, faller kladdene av hos de fleste hester med det samme. For det andre er underlaget mykt og fint absolutt overalt, og selv hester som sliter med sårbeinthet i tilvenningsfaser, har det ypperlig på vinteren. Så det å ta skopause på vinteren, går faktisk helt fint, sunn fornuft er alt som skal til for å ri en herlig tur i vinterværet. Møter man en dødsbratt bakke av en skøytebane, er det ikke verre enn at man rir litt i grøfta, eller setter på boots med brodder akkurat når man skal ri.
BILDE: Er brodder, vintersko og snøsåler virkelig nødvendig for å ri tur på vinteren? Nei!
Hesten har fire høver, og disse fire høvene bærer all hestens vekt. Det er derfor veldig, veldig viktig at hesten har sunne og velstelte høver, da en skjevhet eller feil skodd sko kan få fatale følger. Hovproblemer er faktisk den vanligste årsaken til halthet hos hest, og jevn oppfølging fra en utdannet hovtrimmer eller hovslager er viktig, uansett om hesten går skodd eller ei. Vi kan starte det hele med å ta for oss hovens hovedfuksjoner bit for bit! Hovens fem funksjoner og hovedoppgaver er å bære hestens vekt, pumpe blod, dempe støt, gi hesten fotfeste ved bakkekontakt og tåle slitasje.
Hovspillet er en ting mange mangler kunnskap for. Nei, dette er hverken et dataspill eller en spilt hov, dette er hovens bevegelsesmønster. Når hoven treffer bakken, vil ballene først ta imot støtet, og så vil den automatisk utvide seg. Så dersom du trodde hoven til hesten var like død som en negl, tro om igjen, hoven er der ikke bare for å være der, den har en viktig funksjon. Det at hovens elastitet og bevegelighet er i orden er veldig viktig for å belaste ledd og sener minst mulig. Skoing reduserer hovspillet kraftig og kan også hemme det totalt. Da vil hoven treffe underlaget med et smell og sende kraftige støt oppover i leddene.
Bildene over viser en barfothest i gangartene skritt, trav og kort galopp. Denne hesten har hovspillet sitt i orden, og hoven utvider seg normalt for hvert møte med bakken. Sålen og strålen kommer for hvert steg i kontakt med underlaget, og når strålen stimuleres, bidrar det til pumping av blod opp igjen til hjertet. Hesten har svært lite blodpumpende muskler så langt nede i beina, og det at strålen kommer i kontakt med bakken er viktig for en god blodsirkulasjon. Et velfungerende hovspill er viktig!
Så til hovens anatomi! En hov består av mange ulike deler både ut og innvendig, men jeg tar for meg de fire hoveddelene. Hovveggen, sålen, strålen og ballene.
BILDE: Photoshopcollage av hovens anatomi.
Hovveggen
Hovveggen produseres ved kronranden, og vokser mellom 8 mm og 10 mm i måneden. Hovveggen er beskyttet av et vanntett ytterlag som så fint kalles glassurlaget. Glassurlaget består av samme stoff som neglene våre, og det er ingen nerver her. Derfor kan man slå på jernsko og trimme vekk sleng uten at hesten påføres smerte. Under glassurlaget ligger et lag med lameller. Disse og enda et lag er det som holder resten av hoven sammen med hovbeinet, slik at det hele sitter trygt og stødig på plass.
Sålen
Sålen er buet og formet for å ta av for vekten ovenfra. En velformet såle skal ikke berøre bakken. Rundt kanten går “den hvite linje”, der sålen grenser mot hovveggen. Hovveggen buer seg innover mot strålen og danner draktgropene.
Strålen
En velformet, bred og frisk stråle kommer i kontakt med bakken når hesten setter ned hoven. Blodet strømmer inn og ut av foten gjennom blodårer på hver side av beinet, og for hver gang strålen kommer i kontakt med underlaget, er den med på å pumpe blod. En bred og god stråle hjelper til med å opprettholde blodsirkulasjonen i hoven.
Ballene
Det er hovballene bakerst på hestens hov som i første omgang tar imot støtet av hestens tyngde.
Det er strålen, sammen med hovranden og hjørnestøttene som bærer hele hestens vekt og har som regel alltid kontakt med bakken. For å kunne gi et trygt fotfeste og tåle slitasje, har mange fått det for seg at hesten må skos. I mine øyne virker dette helt feil. Hesten er født uten sko, og en hest som fôres riktig og får god oppfølging av en dyktig hovtrimmer fra ung alder, vil ikke ha noen problemer med å fungere uten sko. Da utvikler høvene seg naturlig, og dette vil resultere i en velfungerende og slitesterk hov. Batman har gått barfot hele livet, og jeg har aldri hatt noen problemer med de store, sunne, friske og sterke høvene hans. Batman tar seg problemfritt frem i absolutt alle typer terreng uten problemer. Enten det er steinrøyser som krysses eller glatte grusveier på vinterstid, har jeg aldri opplevd at han har hatt problemer med fotfeste. Skor man en hest derimot, vil hovens naturlige funksjoner forstyrres, blandt annet den veldig viktige, støtdempende funksjonen hoven har når den støter i bakken. Denne blir kraftig redusert, og risikoen for leddskaper øker. Hesten vil da få et enormt sjokk dersom skoene brått skulle tas av. En skodd hov venner seg til å ikke ha noen som helst kontakt med bakken, og blir dermed mye, mye mer følsom under føttene. Det er akkurat som med oss mennesker, første gangen man går barbeint om sommeren, ømmer man seg på grusen. Foten har gått med en tykk, beskyttende skosåle hele vinteren, og huden under foten er ikke vant med slikt underlag og er blitt veldig mye mer følsom. Men etterhvert vil den herde, og når den samme sommeren nærmer seg slutten, vil du ikke ha noen problemer med å løpe på den vonde grusen uten sko.
Slik har hestene det også. En hest som nylig har fått av seg skoene, vil som regel bli veldig sårbeint, spesielt på ulendt underlag som grus. Tilvenningen til barfot er derfor lang og krever tålmodighet ovenfor hesten. Hoven trenger tid til å herde, og hesten bør ikke ris på alle typer underlag under denne perioden. Underlaget hesten står og går på, har enorm påvirkning på hovkvaliteten. Hoven er laget for å suge til seg fuktighet som en svamp, og under tørre perioder der hesten står på grov grus, øker sjansen for hovsprekker. Står den i dyp søle over lengre tid derimot, vil strålen bli sur og hoven lukte råttent.
Jeg vil nå ta for meg et lite utvalg underlag og skrive kort om de ulike typenes påvirkning på hestehoven.
SUR, GAMMEL AVFØRING, URIN OG SKITT: Dersom hesten står på et område der det sjelden blir møkket og bokstavlig talt vasser i sin egen urin, blir hoven blir sur, strålen og ballene går i oppløsning og du vil kjenne en ekstra vond lukt når du renser høvene. At hesten står i sin egen avføring og urin i en eneste diger grøt av bakterier som “spiser opp” høvene utenfra og innover, er absolutt ikke bra. Dette bør tas som en selvfølge, men det er det absolutt ikke alle som gjør. Møkk paddocker og beiter ofte, sur stråle er noe man virkelig bør unngå!
MYKT GRESS UNDER BEITESESONGEN: Gress fylles med dogg og fuktighet på natten, og når hesten står i fuktig, rent gress under den ellers så varme og tørre beitesesongen, tilføres hovens ytterste lag fuktighet utenfra, men ikke så mye at den ikke vil forbli hard og sunn. Dette kan motvirke hovsprekker. Dersom hesten står på kun gress over lengre tid, vil hesten gradvis venne seg til dette silkemyke luksusunderlaget og sjansen for sårbeinthet for underlag som grus, vil øke. Ha hesten på et beite med variert terreng, og når den skal av beite, ta det rolig og gradvis på hardere underlag.
FLIS SOM UNDERLAG I BOKSEN: Betonggulv med gummimatter og flis oppå er en svært vanlig kombinasjon vi finner i mange av de norske stallenes bokser. Sagflis suger til seg fuktighet, og hester som står i bokser med flis, har ofte noe tørre høver og kan plages med hovsprekker. Dessuten må det ganske mye flis til for at det skal bli komfortabelt for hesten, men en boks med for mye flis, vil også belaste hestebeina unødvendig mye gjennom tid.
GROV GRUS, STEINETE TERRENG OG PUKK: Grov grus og grusveier generelt, bør man ha en “erfaren” barfothest for å ri for mye på. Denne typen underlag sliter veldig mye på hoven, og selvom dette igjen vil økte produksjon av hovvegg hos en sunn barfothest, skal man vite hva man driver med før man legger ut på langtur langs uendelige grusveier. Ris hesten for mye på grus, vil høvene i ekstreme tilfeller slites helt ned til nerven og dette blir svært smertefullt for hesten. Grus er et uegnet underlag for hester og ponnier som nylig har fått skoene av, men du kan problemfritt ri på grus når hoven begynner å fungere slik den ville gjort hos en hest i vill tilstand. Vær likevel obs på at grus, og annet menneskeskapt underlag, ikke vil slite ned hoven slik naturlig underlag gjør, så pass på at konkaviteten i hoven ikke slites vekk. Bruk boots ved behov!
HALM SOM UNDERLAG I BOKSEN: Halm er svært mykt og lunt og deilig for hestene å ligge og stå på, men grunnet altfor dårlig oppsugningsevne, egner det seg dessverre dårlig for spesielt barføtte hester der strålen og ballene er i kontakt med underlaget. Halmen vil ikke suge til seg urin og fukt, og hesten vil bli stående i en fuktig masse, og da vil høvene igjen bli sure og dårlige. Ellers er halm flott tidsfordriv, og så lenge det møkkes skikkelig ut hver eneste dag (ikke talle) er det et greit egnet underlag til boksen.
TORV SOM UNDERLAG I BOKSEN: Torv er det beste underlaget en hest kan stå på i boksen. Det er supert for høvene, fast men mykt, akkurat passe fuktig og så og si luktfritt. Den syrlige ammoniakklukta som alltid er der ved bruk av flis og halm, er som regel ikke-eksisterende i torva. Den øverste torven vil alltid være ren og frisk, og sure stråler, svulmede høver, smuldrene baller og hovsprekker forekommer svært sjelden. Torv er definitivt det beste alternativet som boksunderlag for å opprettholde en optimal hov og med perfekt ph-verdi får man ikke tak i helsemessig bedre underlag til hest. Den eneste ulempen blir i for seg at torva generelt er ganske skitten, og dette fester seg lett under høvene, så det å rense høver inne i boksen blir umulig.
ASFALTERTE VEIER, GANGVEIER OG FORTTAU: Asfalt er et hardt underlag opprinnelig laget for bilistenes komfort, og flere uvitende hestefolk ser fremdeles på asfalt som skrekk-underlaget å ri på. Men de eneste som har grunn til å være redd asfalt, er de som har jernsko på hestene sine. Hester med sko får nemlig en ganske hard påkjennelse dersom du traver og skritter mye på asfalt, da hovens støttdempende funksjon er svekket av jernskoen. Hesteskoen vil begynne å vibrere for hver gang hoven slår i bakken, og støtet opp i leddene øker betydelig. Asfalten er ikke bevegelig, og det er heller ikke hesteskoen, og når to så harde overflater møter hverandre i smellet som oppstår for hvert eneste skritt hesten tar, vil dette slite atskillig på både ledd, sener og skjellett i lengden. Dessuten vil hesteskoen bli uhyggelig glatt mot asfalten, da friksjonen blir minimal. Man skal være veldig forsiktig med nedoverbakker da hesten faktisk kan miste fotfestet og skli. Barføtte hester derimot, har hovens naturlige støtdempingsystem og hovspill i orden, og da kan du bekymringsløst ri på asfalt i både skritt og trav. Hesten får trygt og godt feste naturlig i bratte opp og nedoverbakker, og så lenge hesten er godt varmet opp og er frisk og sterk med god og smidig muskulatur, sterke høver og skadefrie ledd og sener, vil den ikke ta skade av litt tempo overhodet. Men alt med måte, man skal absolutt ikke trave flere hundre meter i hurtig tempo langs asfalt i strekk på en stiv og utrent hest, og man må begynne rolig og ta tilvenningen til denne typen hardt underlag gradvis. Jevn og rolig skritting på asfalt og trav med jevne mellomrom vil dessuten styrke hestens ledd og skjellett. En annen myte om asfalt, er at hestens bein vil bli totalt ødelagte dersom hesten tilfeldigvis skulle ta to-tre galoppsteg langs asfalten. En hest er opprinnelig bygget for å galoppere langs steinharde stepper, og så lenge hovspillet fungerer, tar hoven imot støtet uten at dette videre vil skade på beina. Svært få hester vil få smerter av å galoppere på hardt underlag en gang i blandt, og da snakker vi også grusveier, da disse er minst like harde som asfaltert vei. Så og si alle ryttere galopperer på grusveier uten å nøle, men de samme rytterne går også rundt og tror at å trave på asfalt er døden for hesten. At en grusvei på sommertid og et asfaltert forttau er akkurat like hardt og at grusen faktisk er verre fordi den sliter mer er et faktum. Å galoppere på asfalt er ikke noe jeg vil fraråde direkte, men man skal vite hva man driver med. Skodde hester kan få store leddslitasjer av å galopperes på asfalt, mens barføtte hester tåler det helt fint. Under distanseritt rir man opptil flere kilometer i strekk i trav/kort galopp langs asfalt uten at hesten tar skade av det, og jeg kan ærlig innrømme at jeg har ridd i kort, samlet og rolig galopp opp asfalterte bakker uten å bekymre meg overhodet for at Batman plutselig skulle falle sammen grunnet et knukket bein. Jeg vet hva hesten min er bygget for å tåle, og hva hvert enkelt individ tåler, er opptil eier å bedømme. Noen mener man ikke skal ri på asfalt overhodet og at selv små skritteturer er tortur, andre starter distanseritt langs bilveier og galopperer langs asfalten på sine skodde hester. Sunn fornuft, ta hensyn til indivet, alt med måte! Vær også obs på at grus, og annet menneskeskapt underlag, ikke vil slite ned hoven slik naturlig underlag gjør, så pass på at konkaviteten i hoven ikke slites vekk. Bruk boots ved behov!
Ehe, jeg blir litt revet med når det kommer til “åh-så-grusom-du-er-som-traver-på-asfalt”-diskjonen, men jeg synes det er vitkig å få klarnet litt opp i dette når jeg først er inne på teamet. Men, tilbake til underlag!
Ridning på variert underlag og i ulikt terreng er ekstremt viktig for at hestens høver skal fungere som de skal. Nå snakker jeg i hovedsak om en barfot hests høver, da en skodds hest høver igrunn ikke funger som de skal i utgangspunktet. En hest i det fri vil bevege seg mellom 25 km 40 km i løpet av en dag for å finne mat og vann. De forflytter seg over store avstander der terreng og underlag hele tiden varierer.
Det er ingen nyhet at det er svært mange hester som kun går på ridebane og subber rundt i sandkassa dag etter dag etter dag. Dette har hverken bein eller hov noe godt av i det hele tatt, og alle hester, uansett hva, bør ris mye i variert terreng. Skogsturer, klatring, ulendt terreng kombinert jevn terreng og banetrening er supersunt for både muskler, ledd og høver, og det er utrolig viktig å ikke ri hesten på samme underlag dag etter dag etter dag. Dette er absolutt ikke bra for hverken høvene eller resten av hesten, enten du kun rir i sand eller kun på asfalt. Desto mer variert underlag, desto bedre!
BILDE: Hesten min, som er en varmblodig hest, har gått skoløs hele livet og har i dag to par sterke og flotte høver. Han stortrives barfot og har ingen problemer ved å gå skoløs overhodet, selv ikke på vinterstid.
Visste du at ..
Når hesten skos med jernsko, reduseres hovens naturlige støtdempende mekanisme og faren for leddskader og slitasjer øker?
Hos en felfungerende barfothest kommer strålen i kontakt med bakken for hvert steg, men hos skodde hester skjer dette kun når hesten ris et sted der underlaget består av løs sand? Det sier seg selv at blodsirkulasjonen i hoven blir dårligere hos en skodd hest.
Sømmen som holder skoen på plass, fungerer som inngangsdører for mikroorganismer som bakterier og sopp? Dette vil skape en enorm grobunn for bakterier.
En sko vil begrense det viktige hovspillet betraktelig? Hoven er laget for å utvide seg ved bakkekontakt, men når en sko holder det hele låst fast, vil denne viktige funksjonen reduseres mye.
En jernsko er laget av et hardt og tungt materiale at det kan føre til svingninger i benet for hvert skritt hesten tar i bakken? Sammen med forsterket støt fra underlaget i grunnet redusert hovspill, vil dette kunne gi alvorlige leddskader og slitasjer lenger opp i benet.
Det samler seg ekstremt mye skitt i mellom skoen og hoven der hovskrapen ikke kommer til, og bakteriene vil stortrives? Dette fører ofte til råte i hoven, også kalt white line disease.
Ved å jevnlig slå søm inn i hestens hovvegg, vil hoven med tiden bli veldig skjør og dårlig med tiden? Jevnlige barfotpauser er svært viktige for at hovveggen skal komme seg dersom du har en skodd hest.
Det er tre ganger så belastende for hestens bein å skritte på asfalt med sko, enn det er å trave på den samme asfalten for en barfothest?
Skoen ble opprinnelig laget for å beskytte hestens høver fra å råtne. I gamledager sto hestene stort sett i sin egen møkk, og det å slå på jernsko ble brukt som en dårlig løsning på problemet. Dette burde strengt talt ikke være nødvendig den dag i dag, og selvom skotrenden bare har forstatt, er det langt fra nødvendig å faktisk spikre fast dette omstridte metallet under hestens hov.
Navn: Amaro Lotto of Paramicha
Status: Gått et år barfot
Rase: Tinker
Født: 2003
BILDE: Lottos fremhov ett år etter at skoene ble tatt av. Jevnlig oppfølging av profesjonell hovtrimmer har virkelig fått orden på sakene!
Lotto fikk tatt av skoene i mai 2009. Han var sårbeint, slet med dårlig produksjon av hovvegg og kunne knapt ris. Han slet dessuten med skeivheter og hovtrimmer Eva hadde virkelig en jobb foran seg. Boots ble kjøpt inn og Lotto ble ridd på tur med disse, og etter jevn oppfølging med hovtrim hver sjette uke, ble bootsene sakte men sikkerty lagt vekk. Sårbeintheten forsvant og nå, ett år senere, galopperer Lotto uten problem på grov grus og fungerer utmerket som barfothest. Hovveggproduksjonen har økt betraktelig og strålene hans er blitt superflotte! Skeivhetene er rettet opp og Lotto lever sine dager som en lykkelig barfottinker og kommer sannsynligvis aldri til å få på sko igjen.
BILDE: Lotto får de sunne, brede strålene sine beskåret.
BILDE: Overflødig hovvegg trimmes ned. Før var det ingenting å ta her.
BILDE: Eva beskjærer Lottos høver.
Navn: Nimo Bo Batman
Status: Gått hele livet barfot
Rase: Frieser
Født: 2004
BILDE: Batmans baller og stråler er blitt dårlige som følger av dårlig underlag og ytre påvirkninger. Her har han også sleng og seperasjoner, som kommer av samme årsak. Hold beiter og paddocker hygieniske!
Batman har gått som velfungerende barfothest nå i hele sitt seks år lange liv og har hele tiden hatt ekstremt flotte og sterke høver. Men da utegangen aldri ble tømt for møkk og urin etter at snøen smeltet, har dette satt sine preg på strålene hans. Både baller og stråler har rett og slett begynt å gå i oppløsning grunnet den sure ammoniakken i urinen, da han strengt talt blir stående i møkk. Sure stråler og elendige baller er ikke bra, men dette er da konsekvensene av dårlige forhold ved uteområder. Nå blir det behandlet med pH-stabiliserende og det hele vil forhåpentligvis komme til rette igjen når han slippes på beite.
BILDE: Dårlig stråle beskjæres. Som man tydelig ser her, står det dårlig til med Batmans ellers utrolig flottte stråler og hovballer ..
BILDE: Eva får jobbe i ro med de stakkarslige strålene og det er greit å at hesten er samarbeidsvillig når den er såppass stor som Batman!
BILDE: Batman følger nysgjerrig med når hovveggen raspes til. Disse er han forøvrig ekstremt flink til å holde ved like selv, og gror akkurat passe mye i forhold til hva som slites ned.
Barfothest og bootsbruk
Et sett med boots er alltid kjekt å ha dersom man skal satse på å ha hesten sin barfot. Disse er ofte dyre, og mange velger å fortsette å sko rett og slett fordi boots blir for dyrt, men det finnes mange billigere varianter også. Dessuten koster et sett boots like mye som to normale skoinger, så å invistere i et par langvarige joggesko til hesten, er mye billigere enn å betale for nye jernsko hver sjette uke. I overgangsperioden er boots veldig greit å ha da hesten lett kan bli sårbeint, og de fleste modellene kan lett broddes for vinterbruk. I smelteperiodene på våren når det virkelig er speilglatt, er det greit med brodder for sikkerhetsskyld.
De fleste moderne bootsmodellene man får kjøpt i dag er veldig enkle å vaske og ta av og på, og generelt veldig greie å ha med å gjøre. Stålvaiere og skruer finnes knapt igjen, det ble rett og slett for innviklet! Borrelåser er fine ting, enklere blir det ikke!
Selv har jeg Cavallos SimpleBoots til Batman, men disse har kun vært brukt en gang i løpet av en hel vinter. Jeg trengte dem rett og slett ikke. Men kjekt å ha, det er det!
BILDE: Oversikt over ulike typer boots man enkelt får kjøpt i Norge. En boots til hvert formål, og en for enhver lommebok! Photoshopcollagen har jeg designet selv.
Kort om hovtrimmeren
En hovtrimmer er en utdannet fagperson man trygt skal kunne forholde seg til når det kommer til hestens hovhelse. Hovtrimmeren skal følge opp hesten med jevnlig hovtrim hver fjerde til sjette uke og være en veilededer og kontaktperson på området. En utdannet hovtrimmer kan som regel i tillegg til den normale vedlikeholdstrimmen hjelpe til med overfladiske hovsprekker, sure stråler, ukompliserte hovbyller, underskutte hæler, forfangenhet, balleforskyving, seperasjoner og steile høver. En hovtrimmer skal også ha kunnskap om boots, og skal kunne hjelpe deg å finne den optimale bootsen for din hest.
Ved en normal vedlikeholdstrim, blir hovveggen trimmet tilbake til korrekt vinkel ved behov, tær slipes ned og stråler beskåret. Prisen på en normal hovtrim ligger som regel på noe mellom 500 kr og 600 kr. I Norge er det i hovedsak naturtrim som praktiseres, slik at hovtrimmeren vedlikeholder høvene som hoven vil vedlikeholdes i naturen.
En hovtrimmers hovedverktøy består av rasper, tenger og hovkniver i ulike varianter, i tillegg til hansker, en hoofjack og et forkle.
BILDE: En hovtrimmers verktøy.
Hovheltene
Det finnes en rekke must-have produkter for huden din, håret ditt og leppene dine. Her kommer must-have produktene for hestens hov, i tillegg til et par småtips når det gjelder fôring og tilskudd.
Optima pH hudspray for dyr er et pH-stabiliserende produkt. Hudsprayen fungerer svært godt mot sur stråle og råte i balle og stråleområder. Den har blitt testet ut over tid på barføtte hesters høver og er resultatene er svært positive. For å forebygge stråleråte, sure stråler og dårlige baller, er det å jevnlig spraye de rengjordte høvene et supert alternativ til sure stråler og andre kjipe lidelser! Selges her og her.
Life Data Hoof Disinfect er et trygt og effektivt desinfiserende produkt som er klinisk bevist å drepe bakterier, sopp og annet utøy som forårsaker problemer med hovkapselen. Hver dag vil millioner av bakterier og sopp gå til angrep på hestens hestens hov på jakt etter en mulighet til å få inngang gjennom en spiker hull eller en sprekk. Dette produktet vil ta knekken på disse og hindrer bakteriangrep og infeksjoner i hoven. Selges her og her.
The Right Step Hoof Conditioner er en balsamspray som inneholder naturlige plante ekstrakter laget for bevare den riktige fuktighetbalansen i hestens hovekapsel og fremme en sunn og smidig hov. Den er hundre prosent fri for fettrester og tjære-baserte produkter og frastøter naturlig unønskede ting som ammoniakk og søle å trenge inn i hoven, samtidig som den bevarer den viktige, naturlige fuktigheten og resultatet er en pustende og sunn hov. Selges her og her.
Sav-A-Hoof Protectant kombinerer den velprøvde SAV-A-Hoof formelsprayen med med naturlige carnauba emulsjoner. Den forebygger og tar knekken på uønskede bakterier og sopp som ofte danner seg i hoven, samtidig som den frasøtter klissete søle, gjørme, gjødsel, møkk og snøkladder om vinteren. Produktet danner en effektiv barriere mot skadelig ytre fuktighet og forurensing av hoven, samtidig som den holder hoven naturlig sunn, fleksibel sterk og pustende. Et drømmeprodukt for de som sliter med ekstremt våte eller tørre forhold! Selges her og her.
Sav-A-Hoof Spray fåes i en praktisk sprayflaske, og er da veldig enkel å påføre. Denne sprayen bekjemper hovlidelser som white line disease, bakterier og sopp. Påføres jevnlig for forebygging og ved behandling. Den binder seg seg til hovens protein og danner en beskyttende barriere mot infeksjoner. Ingen giftstoffer og et produkt som er hundre prosent trygt for både hester, mennesker og miljøet. Anbefales på det varmeste! Selv bruker jeg denne sprayen og er svært fornøyd. Selges her og her.
Horze Biotin er et vesentlig næringstoff som trengs for å fremme sunne og sterke hover, hår og hud hos hesten. Horze selger bokser med rent, velsmakende biotinpulver som hjelper hesten til å få slitesterke hover. Dette kosttilskuddet må gis over lang tid for å få noen merkbar effekt overhodet. Selges her.
Equistro Biotin Forte er et kostssupplement til hest som bidrar til blandt annet sunn hov-vekst, blankere og sunnere pels og man. Dette produktet er et fôrtilskudd med biologisk høyverdig biotin, og sink. Dette magiske pulveret vil, om det gis daglig i korrekt dose, sikre hesten tilstrekkelig biotin på en økonomisk og gunstig måte. Biotin eller vitamin H som det også heter, inngår som en essensiell del av en rekke enzymsystemer og har derfor et vidt funksjonsområde innenfor livsprosessene som vekst, nomal benutvikling og vedlikehold av hudvev. Biotinets rolle i protein-syntesen og i kontrollen av produksjon og avleiring av strukturproteiner som keratin er av spesiell betydning for de metabolske prosessene knyttet til vedlikehold av hov og pels. Mangel på biotin kan oppstå på grunn av begrenset bio-tilgjengelighet av biotin i fôret. Biotinmangel viser seg først i hudvevet som tørr, skjellaktig hud, kløende hudirritasjoner, håravfall – og ved at hovens overflate mykner og ødelegges. Brukes for å vedlikeholde sunn hovvekst og fin pels. Denne er en langt bedre og dyrere versjon enn den tidligere nevnte, som jeg selv bruker. Anbefales på det varmeste og er virkelig verdt prisen, og selvom det i hovedsak kun er veterinærer som får lov til å selge merket, fåes denne også kjøpt hos Løwenborg til en billigere penge. Selges her.
St Hippolyt Hestamix er en kraftfôrblanding velegnet for blandt annet hester med alvorlige hovproblemer. Hestamix er satt sammen av bygg, fjellhøy, hvetekli, havreskallkli, maiskim, hvetekim, sukkerroemelasse, linfrø, solsikkekjerner, malt, kaldpressede høyfrøoljer, kalsiumcarbonat, ølgjer, vitaminer, sporstoffer, magnesium, fosfor, frukteddikk, krydderurter og aminosyrer, og anbefales på det varmeste av hestefolk verden rundt til de med spesialraser som frieser, tinker, islandshest, shetlandsponni og fjording. Det har blitt gitt til hester som virkelig har slitt med dårlige høver og pels med stor suksess, og i kombinasjon med korrekt grovfôr er dette den optimale dietten for disse rasene, samt hester som sliter med dårlig pels og hovproblemer. Selges her og her.
BILDE: Photoshopcollage av de internasjonale, høyt elskede hovheltene, her på rekke og rad!
Jeg prøver ikke fornærme de som velger å ha hestene sine skodd hele året, jeg trenger ingen bortforklaringer på hvorfor du velger å sko, du trenger ikke forsvare ditt hestehold, alt jeg ønsker, er å opplyse folk om at det jeg også en gang i tiden trodde var totalt umulig, faktisk kan fungere utmerket. Jeg har også vært på det stadiet der jeg trodde å ha hesten sin skoløs og i bruk var totalt umulig, rett og slett fordi jeg manglet kunnskap.
Alt jeg ønsker å få frem, er at du som hesteeier skal tenke deg to ganger om før du tar det for gitt at hesten må skos når den skal brukes. Det er selvsagt ikke alle hester som vil kunne fungere optimalt uten sko, men om ditt varmblods ridehest-føll blir fulgt opp jevlig med hovtrim fra ung alder, vil hesten utvikle noen råsterke og sunne hover opp gjennom årene, og vil da ikke ha noe problem overhodet med å fungere som en for ekempel høyt ytende dressurhest. Ingen hov, ingen hest, det er verdt et forsøk å gi hesten en sjanse til å fungere barfot, det er vitenskapelig bevist at en barfothest har sunnere bein og vil holde lenger enn en som er skodd. Ledd, sener, hovspill og støtdemping, alle disse er viktige faktorer som alt i alt har mye å si på hvor lenge hesten din faktisk vil kunne holde uten beinproblemer!
Setter stor pris på kommentarer, men ønsker ingen sko/barfotkrangler der den ene parten rakker ned på den andre. Vi forholder oss til generell fakta og ikke din personlige erfaring med en barfothest som var så sårbeint at den brakk beinet, husk det! Det finnes absolutt mye, mye verre ting en et par jernsko du kan utsette hesten din for, men hvorfor sko om det strengt talt ikke er nødvendig? Det er det som er poenget mitt. Uansett!
Tusen takk for at du tok deg tid til å lese, dette har vært et stort skriveprosjekt for meg de siste ukene, da dette er et tema jeg virkelig engasjerer meg i. Jeg vet at jeg når ut til mange unge hestemennesker gjennom denne bloggen, og har et stort ønske om å opplyse om dette. Så jeg håper virkelig dere lærte noe av mine fem tusen ord om dette og jeg understreker at jeg vil sette enormt stor pris på tilbakemeldinger! Vi blogges!
Sytten bokstaver som utgjør en setning som har ganske mye å si når det kommer til hestens helse ..
Nei, faktisk ikke.
Ingen hov, ingen hest. Tidenes beste ordtak, faktisk verdt å ha det spikra opp på veggen.
65 comments
Oi! Mye tekst ^^ Bra artikkel! Du er kjempeflink til å skrive å ilustrere :D
Wow! Dette var virkelig mye tekst, og jeg tror det er første gang eg har lest gjennom et helt innlegg hos deg! Det var virkelig lærerikt, Matilde! :"D
Jeg er helt enig med deg.
Fantastisk bra blogg, Matilde! Her lærte jeg virkelig utrolig mye, og du har faktisk fått håpet opp for meg når det gjelder min Islandshest, Embla. Hun blir så sårbeint at det er helt skummelt, og går nå med plastikksko fra Ground Control, som ifølge en av Kristiansand's beste hovslagere var den beste skoen. Jaja. Jeg skal hvertfall gjøre alt jeg kan for å ha henne barfot hele året, og ikke bare vinteren nå! Så tusen hjertelig takk for at du laget denne bloggen, og bra jobba! Klapp deg selv på skuderen for en vellykket blogg :)
Her lærte jeg mye nytt, selvom jeg ikke driver på med ridning eller har noe med hester å gjøre. Gjorde, helt til jeg .. ja, bare slutta, egentlig O.o Men sånn seriøst, du kunne skrevet for et fagblad innen hestehold (?). Bør nesten vurdere å sende mail til Hesteliv, jeg, og si at du bør få jobb der :P
Kjempe bra blogg Matilde! Mikki som er en rideskole hest, han har så sure og dårlige høver fortiden. Jeg har så lyst til å kjøpe han, og da skal jeg føle disse rådene! Det er masse bra her altså!
Leste hele greia :D Det var faktisk gøy og lese dette, ikke som de andre kjedelige faktabøkene! :) Bra at du skriver sånne ting for at vi lesere blir opplyst :D
Nå skal jeg være helt ærlig med deg, Matilde. 1. Du har et par skrivefeil. 2. Etter å ha lest dette, har jeg funnet ut at den dagen jeg får meg hest… Så skal den være barfot. Hurra for propaganda :)
Utrolig bra skrevet, Matilde! Ble skikkelig engasjert i dette med barfot her nå! Det som var bra for min egen del var at da jeg så det du hadde skrevet om at man måtte variere underlaget ogdet med sårbeintheten til hoven, at man ikke burde ri på grusvei og asfalt i begynnelsen da hesten går barfot. For den siste uken har fòrhesten min gått uten sko på begge frambeina, og han skulle bli skodd igjen neste uke (denne uka, er over midnatt), men jeg kunne ri fordet, bare jeg tok det litt rolig. Jeg ridde ikke på grusvei pga min egen bedømmelse og jeg holdt meg til de myke travsporene og det myke jordunderlaget i rundpaddocken. Får i hvertfall god samvittighet når jeg selv får vite at jeg ikke har påført fòrhesten min noen skade pga at jeg ikke har ridd på grusvei eller asfaltert vei mens han har vært uten sko på de to frambeina. Fikk egentlig litt lyst til å si ifra til eieren om dette og at eieren burde ha fòrhesten min barfot, men det kommer ikke til å gå, siden det er en kaldblodstraver, og da er det greit at han har sko når han skal kjøres med på bana og trenes på veien og på travsporet på jordet. Men da jeg får egen hest en gang i tiden skal jeg ha dem barfot! Det er helt sikkert!
Yey! Har venta på bloggen din ei stund nå. Du har virkelig fått frem hvor bra det er å ha barfothest, og jeg håper virkelig flere velger å ha gampen sin barfot! :) Du har så rett, så rett. Jeg hadde også manglende kunnskap, og hovslageren min sa en gang i tiden til meg at hesten min MÅTTE gå med sko, for hun var så tung at hvis hun gikk uten, ville hun slite ned hoven sin farlig mye! Hun har vært barfothest nå i 2 år, og det funker ypperlig :) Men du glemte å skrive lengden på tilvenningsfasen fra å ta av sko, til hesten fungerer optimalt som barfot. Selv om dette er veldig forskjellig fra hest til hest, skal man ikke bli "sjokkert" om det faktisk tar ett halvt år før hesten er fri for "smerter" i beina igjen :) Men jeg sier det igjen, BRAVO! BRA blogg!! Send inn til hesteliv ellernoe, flere burde få øynene opp for barfot :)
Veldig bra blogg! Min gamle døl hadde gått barfot hele livet (sine 5 år, haha), og han hadde aldri vært sårbeint, og hadde så fine høver at hovslageren (som skodde den andre vettu) måtte ta bilder av høvene hans for å vise andre hvordan en perfekt hov skulle være. :)
Masse lærerikt her Matilde… :D Det er en kjempe fin info for andre som har hest eller kanskje skal ha en. Jeg har da desverre ikke hest, men kanskje en gang i fremtiden så blir det en, og da er dette kjekt å vite, for det kommer til å sitte i hode som en spiker!
Dette her var en ekstremt bra, velskreven, ryddig blogg med fine illustrasjonsbilder og ikke minst et veldig viktig tema! Vi har Araberne barfot og det funker SUPERT! greit, de sklir litt i nedoverbakke, men so what? sunne og friske høver er en sunn og frisk hest spør du meg!
Q; er ikke Friesere en gammel kaldblodsrase? Har alltid trodd det, så jeg må bare spørre.:)
vell bloggen din kan ikke få nok ros! perfekt blogg Matilde!!!
SVAR: Frieseren er en gammel kaldblodsrase ja, men den frieseren vi har i dag er mye lettere enn den krigshesten som fantes i gamledager, stort sett grunnet innblanding av nye, lettere varmblodsraser for å redde hele rasen. (Frieseren var utrydningstruet) Så dagens friesere er varmblodshester!
Jeg sverger til gjernskoene til wands. Fungerer helt suupert! Men man hopper jo ikke en barfot hest de høyeste klassene i sprang. Da hadde kanskje toppryttere valgt og ha barfot hester :-)
SVAR: Topprytterne setter konkurranser og det å vinne mye, mye høyere enn hestens helse. For eksempel så går så og si alle topphestene innen dressur skodd fordi dette faktisk fører til høyere kneløft. (Skoen vil fungere på omtrent samme måte som en vektboot) En høytytende spranghest (som ikke starter på gress, dog) hadde prestert minst like bra, om ikke bedre, barfot som en skodd en. Det at “topprytterne” som forøvrig også stort sett rir rollkür og slår hestene når de refuserer, skor, har ingenting med saken å gjøre. Disse spranghestene blir svært sjelden eldre enn 10 år grunnet belastningskader, og rytterne bryr seg mer omm premiepengene enn hestens helse. Dagens fremste konkurranseryttere er alt annet enn forbilder, dessverre. Så dersom du skor fordi Tony Andrè Hansen gjør det, synes jeg du skal tenke deg om to ganger!
Til Ingrid Elisabeth. Det at toppryttere ikke har barfot hester kommer nok av det at de ikke har tid på å fokusere like mye på hestehold som trening. Desverre så er det slik at det nesten kun er hobbyryttere som tar seg til tid å fokusere på hestens vel og ved fremfor progressjonsrik trening til høyere klasser. Det hele er et spørsmål om prioritering. Du er i såfall den eneste jeg har møtt som hevder at det er hestens sko som tar den til de høye klassene. Fortsett å skrive Mathilde. Det er viktig å sette alternativer til den tradisjonelle hestehåndtering og ridning. Selv har jeg barbot hest og kombinerer alt ifra horsemanship, sprang og dressur til fredlige rideturer.
Helt fantastisk blogg, Matilde! Den ble rett og slett perfekt tilslutt. Beste hovbloggen jeg har lest, iallefall! Jeg kommer nok aldri til å sko Fabio, han skal jo helt fint klare å få fine hover igjen og fungere optimalt barfot. Skulle ønske flere konkurranseryttere begynte å ha hestene barfot, og fokusere riktig på det, men det skal vel litt til for å få til det… Forøvrig kjempebra ordtak!!
Hei! Dette var en utrolig god og informativ artikkel, og jeg lærte masse! Tusen takk, Matilde :)
du skriver så utrolig bra, mathilde! lærte masse, tusen takk : )
og hvoooor ble det av dollar? :o<3 FLINKING :D
SVAR: Jeg holdt hånda mi feil på bildet, så det ble ubrukelig :c
Oi! :O Det var skikkelig lærerikt også! Jeg trodde flis var toppen jeg XD Sharif går med sko nesten hele tiden. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sakt til eierne at sko faktisk ikke er så bra, haha XD
Helt fantastisk blogg! Tusen takk :D Denne trengte jeg, som sagt til deg på msn. Vi skal jo kanskje få hoppa vår barfot etter beitesesongen. Tusen takk! Men de bootsa du har? Jeg har hørt at det går ann å få de med brodder som det går ann å ta av og på som man vil. Altså om sommeren tar man broddene av og om vinteren på? Det kan hende jeg tar helt feil altså, men er ganske avhengig av boots med brodder om vinteren ^^
Ufattelig bra blogg, lærte som mange andre veldig mye! Håper flere og flere får øynene opp for barfot da – og aller mest at folk får banket mer kunnskap om hestens høver inn i hodet! Du er genial, Matilde. Utrolig bra blogg! Hadde du postet denne på hest.no hadde den ligget på topplisten i en uke. Om du skriver flere slike kan du begynne å selge temahefter. DU ER FLINK!
Bra skrevet :D Lærte masse!
Flott og lærerik blogg, Matilde! Jeg visste ikke engang halvparten av fordelene med å ha hestene barfot, så dette lærte jeg mye av ;)
Q; Kunne du laget et blogginlegg om hvordan du har det på skolen nå? Lenge siden vi har fått en oppdatering på den fronten ;)
SUPER blogg ;)
Utrolig bra blogg! Du har utrolig mye kunnskap og utrolig masse erfaring, det er noe du burde være stolt over! Lærte utrolig mye nå! :-)
Utrolig bra blogg , Matilde.. Man merker hvor engasjert du er i det her =) Lydia har hatt sko litt på vintersko, men nå er skoene tatt av for veeldig lenge.. Og forhåpentligvis for alltid (hverfall så lenge jeg har henne) når føllet kommer skal jeg gjøre mitt beste for at den skal gå uten sko hele livet i og med at jeg skal eie den :) Og jeg tar gjerne i mot råd og tips fra deg når jeg og Lydia kommer :) "strålen/Kråka" til Lydia er veldig dårlig egentlig, mye bedre nå enn før, men jeg håper det blir bedre med tiden .. og jeg håper du er behjelpelig Matilde?=)
Som sagt, kjempe bra blogg :) Spennende og lese!!!
Nå vil jeg også ha hesten min uten sko :O du skriver sinnsykt bra, og jeg lærer så sykt mye når du skriver. Burde seriøst skrive flere sånne artikler. Du er kjempe flink :)
Kjempebra blogg! Du skriver utrolig bra og lærerikt, og du gjør det veldig engasjerende selv om det er et ganske tundt tema :)
Du har en utrolig flott skrivemåte, og bloggen er jo så gjennomført! Flotte bildekreasjoner og mye fornuftig tekst. Ville bare dele min historie også. Da jeg fikk Mariska hadde hun sko på føttene, og ett halvt år etter var vi klare for å dra av skoene. Med jevn oppfølgning klarte desverre ikke høvene å klare seg. Mariska har fra naturens siden et veldig rart ganglag, hun har feil overrulling og går som donald duck. Dette gjorde at hovveggen skled ut, tåa ble for lang etter veldig kort tid (siden den ikke ble slipt ned av bruk). Jeg synes dette er veldig synd, for jeg vil helst ha en barfothest. Etter streng beskjed fra hovtrimmer og skoer måtte vi sette på jernskoa, og det må hun nok fortsette med. Det er desverre ikke alle det går like bra med. Veldig, veldig synd.
UTROLIG lærerikt! Shetlandsponniene jeg trener, er barfot og står på halm. Men har hørt å kombinere halm og sagflis fungerer også kjempebra. For sagflis suger jo til seg fuktigheten, men legger du et fint lag med halm over, så får du jo det gode underlaget :3 Men mine små står ute så og si hele tiden, i forskjellig terreng; gress, gjørme, bakker, røtter og alt de kan gå over og spise på så og si. Forandring fryder, både for hester og mennesker : D
Lærerikt og interessant å lese!
Glad jeg har araberen min barfot, han fungerer supert! Hadde sko i vinter, men merker godt at han trives bedre barfot.
Kjempefin blogg! Jeg tror at grunnen til at folk tyr til jernsko, rett og slett er fordi hestene dems er vant til å gå med det. Kjøper du deg en hest med sko, som har gått med sko lenge, så er det en lang tilvendingsfase, og det er ikke alle som klarer å ta seg tid til ordentlig hovstell. Tenker også på konkurranseryttere. Er sikkert noen der ute med barfote hester!
Fôrhesten min er en fullblods, hun har så og si alltid gått med sko. Hun fikk hovbyll i vinter, og hun går med såle under skoen for at det ikke skal skje igjen. Når du sier at hester uansett rase, kan fint klare seg barfot, så er det både et ja, og et nei. Fullblodser er veldig vanskelige å holde. De har også tynn såle og hovvegg, så sjansen er større for å få bla. hovbyll. De er ikke akkurat så veldig hardføre av seg. Men om en fullblods fra starten av livet sitt hadde gått uten sko, så hadde det nok gått bra.
Jeg synes det er viktig at alle de som har unghester uten sko, fortsetter slik! Det påfører hvertfall ikke hesten skade. Synes det generelt også er bra om hesteiere kaster jernskoene, og at de etterhvert blir til historie! :)
Vet ikke helt hva jeg skal si jeg Matilde, er helt sjokka! Du skriver helt råbra og jeg bare sitter her helt klistra til sjermen for å få med meg alt :D Helt fantastiske skrevet, alt sammen!
Men så må jo jeg spørre om noe. Jeg har nettopp kjøpt meg en unghest på 2 år, (uten sko såklart) og har virkelig ikke lyst til å prøve å sette på hun sko heller. Men jeg har null erfaring når det gjelder barfot og med sko så hvordan blir stellet og sånt med en barfot hest? Jeg vet de må trimmes, men er det noe spesielt annet egentlig? Burde man ha boots hvis man skal ha hesten barfot, eller funker det godt uten? Ser veldig opp til barfote hester akkurat nå :-)
Tusen takk for en utrolig flott blogg! Var virkelig mye å lære her!
SVAR: Tusen takk for herlige ord, utrolig koselig å høre at du har fått øynene opp for barfothold! Nå som du har en så ung hest, har du også en helt unik mulighet til å forme den akkurat som du selv vil. Med oppfølging av hovtrimmer hver sjette uke, leieturer i skog og mark på variert underlag og helt standard rensing av høver daglig og møkkede uteområder, vil unghesten din bli en utmerket barfot ridehest med årene. Det er ikke vanskeligere enn det! At den får gå på variert underlag er viktig, så å ta den med på leieturer på både asfalt og i steinete skogsterreng er supert for at høvene skal utvikle seg bra. De fleste unghester har som regel helt supre høver fra naturens side, og dersom du lar vær å sko ved treårsalder som mange dessverre, velger å gjøre, vil ikke hestens høver hindres i å utvikle seg, og du vil med tiden få en hest som vil fungere supert uten sko uansett føre. Masse lykke til! :)
Fantastisk, vet ikke hva jeg skal si. Du får liksom alt til og gi en mening..
Super og utrolig lærerik blogg! :D
Skulle trodd dette var skrevet av en erfaren hesteperson som hadde drevet med dette i 50 år. Du har fått med veldig mye informasjon, og veldig fine illustrasjoner. Jeg ante ikke hvor bra for hesten det er å være barfot, takk! Slutter jeg å konkurrere en dag (og jeg har egen hest jeg bestemmer over) skal skoene av for godt!
helt utrolig blogg! selv er jeg fan av barfot-hester, og alle hestene i stallen hvor jeg går er barfor, men de får av og til sko når de skal på utstilling :P
Bra skrevet, innrømmer at jeg hoppet over " Hovheltene. Det finnes en rekke must-have…..". Ble litt kjedeligt, men ganske lærerikt, digge photoshop collager! Er ikke så intrisert i akkurat hester, kanskje derfor jeg ikke orket å lese om produktene? Men elles; Vi digger deg :)
kjempefin blogg! har veldig lyst at jakut skal gå barfot, men siden han er så utrolig sårbent blir vel det vanskelig …
Veldig bra skrevet Matilde! Utrolig bra! Hesten min er barfot, og det har hun vært i nesten 3 år. Hun har sterke og gode hover, og jeg har ingen planer om å sette sko på henne! Rir ikke hver dag heller, og det blir ikke noen særlig slitasje på dem da. Dette innlegget gjorde bare mitt syn på barfothest enda bedre. Har alltid synest at hester med sko er ekstra strev, og totalt unødvendig (med unntak av hester som har spesielle behov og MÅ ha sko). Hesten min er islandshest, og har til vanlig veldig sterke hover da rasen har gode hover. Som du sier, så er det absolutt ikke nødvendig og ha sko på vinterstid, selv om mange, mange påstår at det er ett must. Jeg klarte meg fint jeg, selv om det var veldig glatt. Man finner alltids en utvei, dvs. ei grøft eller en annen vei. Men uansett, fortsett med slike innlegg, M! :-)
Forresten, ett lite spørsmål! Kunne jeg ha foreslått hestefolk om å lese dette innlegget på hest.no-bloggen min? Vil at så mange som mulig ser dette innlegget, for du har en utrolig god budskap så mange som mulig bør få vite om! :)
SVAR: Tusen hjertelig takk for herlige ord, er så deilig når folk er enige! Og ja, for guds skyld, foreslå ivei! :D
Hm. Bra blogg og goooodt skrevet, men jeg foretrekker fortsatt sko :) Jeg henger meg ikke på “naturlig”hestehold fordi det er blitt en trend.. Det er blitt trend å ri uten bitt, bomløs sal, barfot hest osv.. Jeg rir med bitt fordi det gir kontroll over hesten, men jeg vet at når jeg nå kjøper meg hest, så skal jeg gå til innkjøp av nye bitt, for trinsebitt er faktisk ikke bedre enn pessoa eller noe annet. Da blir det jaktkandar med happymouth! Barfot mener jeg funker for hester som går å beiter, men ikke aktiv brukes..
Jeg trodde frieser var kaldblodig jeg? De er jo ikke en edel og lett type, så de er jo ikke varmblodige da..
SVAR: Dette var en blogg om barfot og ikke bitt, og naturlig hestehold trenger ikke involvere bitt og bittløst. Å ha hesten uten sko er også en form for et naturligere hestehold, og jo, hester kan faktisk brukes selvom de ikke har jernsko under føttene. Nei, dagens frieser er en varmblodig rase. Som nevnt over her, var det opprinnelig en gammel kaldblodshest, men opp gjennom årene har frieseren vært i ferd med å bli utryddet, og da er det blandet inn edlere raser. Dagens frieser er mye lettere enn den gamle arbeidshesten man hadde før i tiden, og regnes da som en varmblodshest. Uansett, takk for kommentar!
Veldig bra blogg!
Jeg er da både og, vil si meg enig med deg og på en måte ikke! Fordi jeg er da så "heldig" at jeg har en av hver, en med og en uten sko. Jeg vil si hadde jeg kunnet tatt av skoene til han jeg har på ville jeg ha gjort det, men det er noe jeg verken har blitt annbefalt av dyrlege eller skoeren jeg bruker, men drømmen er jo at jeg kan bruke han som barfothest igjen etter sommerbeite. Ellers har jeg en aktiv spranghest som er barfot! Jeg skjønner meg ikke på folk så mener at spranghester må ha sko. Er du flink å passe på høvene er det jo helt perfekt! Sterke og sunne høver. De blir litt fort "slitte" som gjør at jeg må passe litt ekstra på. Men det er ikke noe problem, det eneste som er, er at du må gidde å passe på. Spørr du meg..
Jeg vil si meg uenig med Une fordi en barfot hest funker like bra aktivt med eller uten sko! :-) Superbra blogg Matilde ! Får enn virkelig til å tenke om hva som er best!! :-) Nok en god blogg med andre ord :-D
En helt utrolig bra blogg! :D Jeg skal kjøpe meg hest om noen dager, og den er barfot. :) Den har flotte og sterke høver og jeg har virkelig ikke tenkt å la dem ha på tunge, harde jernklosser.
Kjempe bra!
Heisann mathilde! takk for svar.
Jeg er litt uenig i det du sier. De aller fleste toppryttere rir fornuftig (minus bla. vår kjente anky) og med tanke på hestens helse. Og spranghester blir ofte mye eldre enn 10. De fleste spranghester som hopper 150 er somregel over 10 år! En velfungerene spranghest en veninne av meg er 19år og hopper fortsatt de høyeste hindrene. Og han har gått gp. Så jeg syntes det er dumt at du tar topphestene (og ryttere) under en kam. En dressurhests beste alder f.eks. er 13år. Men nå har det jo seg slik at på sommerstevnene så er det ofte gressunderlag (spesielt på de store stevnene). Barfot fungerer sikkert for mange, men jeg tror de aller fleste toppryttere ville det beste for hesten sin. Så hadde det vært så dårlig for hestene deres med sko i forhold til barfot, hadde dem nok valgt barfot. Bla. Tony André og Ole Kristoffer er veldig glad i hestene sine og tilrettelegger så godt for hesten som mulig. Det heter at det ikke skal gå utover hestens helse. Syntes det er dumt at det går så mye "rykter" om at spranghester ikke tåler disse høydene. og det gjør den, vis hesten har anatomi, muskler og psyke til det.
Super duper blogg. Er enig der matilde
Veldig godt skrevet blogg! Jeg er mektig imponert over kunnskapene dine.
Jeg er veldig for naturlig hestehold, og hvis jeg en gang skulle gått til innkjøp av en hest skulle jeg tilrettelagt forholdene så naturlig som mulig! :D
Nå skjønner jeg også at det ikke bare er beitehester som kan gå barfot!
Ossen klaer du og huske alt det der? Du må jo ha klisterhjerne eller noe sånt, men det var virklig godt skrevet, og lærerikt, kunne en god del fra før men noe nytt var det. Liker disse lære innleggene :D
Super blogg! Er enig i veldig mye av det som står her, spessielt det med underlagene osv. Men jeg er nok litt mer for jernskoa:P for det om du bruker sko med brodder ol. om vinteren kommer ann på om du er nødt til å ri på en smal, glatt vei for å komme noe sted :( Men men. Anyway; Bra blogg!!
Ingrid Elisabeth:
Er veldig enig i det du skriver. Det blir litt for dumt å ta toppryttere under en og samme kam. De blir nok lagt ekstra godt merke til av folkemassene der de flyr over hindrene eller rir piaffe. Så om de gjør noe galt, blir de lagt godt merke til. Jeg er helt sikker på at hobbyryttere gjøre like mange feil. De blir bare ikke lagt merke til av offentligheten.
Som jeg skrev over, så ser jeg ingen grunn til å sko hesten sin, hvis den allerede fungerer som barfothest. Akkurat som i Matilde sitt tilfelle. Jeg tror denne saken er veldig individuell. De fleste hester kan gå barfot. Men ikke alle egner seg til det. Noen kan ha hovbroblemer som forfangenhet, eller lett få hovbyller pga. tynn såle og hovvegg. Det kan også bli utrolig mye jobb for eieren dersom man kaster jernskoene og har en hest med dårlige høver. Ikke alle har penger til å ha en hest som de såvidt kan ri i starten pga. tilvending. Det jeg vil fram til er at barfot er et godt alternativ, det er jo i bunn og grunn de beste, men det kan gjøre vondt verre og omvendt i noen tilfeller.
Jeg har forresten også hørt at det er påbudt med sko, dersom man skal delta i høye sprangklasser.
Denne bloggen burde bli sett på som en blogg, hvor man blir informert over fordelene med barfothest. Ikke at man er dyreplager fordi man lar hesten gå med sko. Alle har sine grunner.
Igjen! Super blogg Matilde! :D
Kjempe bra tekst ;) Men må si at ikke alle hester passer som barfot. Maestro De Milliennium (forhesten min) på 4 er barfot, han har aldri hatt sko og fungerer godt som barfot. Men selv han som har vært barfot hele livet kan til tider være litt sårbeint. Som den ene hovtrimmeren sa til oss “alle hester som går barfot er sårbeinte en gang iblant, men det er så lite at oftest ser kun veterinærer og hovslagere det. Det skader ikke hesten, men er jo ubehagelig da de er det.” Det som er positivt med barfot er at det er naturlig for hesten osv. Men som alt har det sine fordeler og ulemper. Når det gjelder konkurranser kan barfot bli et problem, i feltritt er det påbudt med sko (tror det er med broder også) dette er for at hesten ikke skal skli og tryne.
Men nå gidder jeg ikke skrive mer ;) fin blogg, godt innlegg, men husk og vurder alt fra alle sider ;)
Klem fra Silja
SVAR: Gjorde det ganske tydelig at det absolutt ikke er alle hester som kan fungere uten sko, og at spranghester som konkurrerer på gress og feltritthester skos med brodder, har vel ingenting med saken å gjøre. Det er jo rett og slett livsfarlig å ri uten! Alle barfothester kan bli sårbeint ja, men det er sjeldent hos hester som har gått skoløse i årevis på variert terreng. Det er dessuten viktig å hele tiden ha i bakhodet at det går ann å spare hestens høver litt og ri i litt i grøfta og ri rundt et asfaltert område med store grussteiner oppå, det er ganske opplagt at det er vondt for hesten å gå på. Hoven er tross alt et organ – og den har nerver! :P Uansett, tusen takk for kommentar! :)
Hei! jeg er så enig med deg i alt du har skrevet. Da araberen jeg steller var 12 år gikk han med sko og ble så halt at vi trudde det var over for han. dette var jo så klart pga skoene. vi fikk mye råd av folk og valgte å ta av skoene, siden det var den eneste muligheten vi hadde. han ble straks bedre, og med årene er han blitt en gradvis bedre barfot hest. han er nå 18 år og har fine hover. han kan bli sårfot om sommeren pga hovveggen hannes er litt rar(ikke noe galt med hovslager!). men den egentlige grunnen til at han blir sårfot er vel fordi vi ikke får vendt han ordentlig til grus og sånt, men med boots på fremfotene går det supert! jeg steller 3 hester nå og alle er barfot og kjempe fine. jeg er ikke imot skodde hester på noen måte, men mener at om du vil hesten sitt beste så lar du vær å ta på han sko hvis han aldri har gått med sko. du skriver en veldig bra blogg og jeg blir veldig engasjert selv når du er det ;P super blogg!
Du skriver på en måte som gjør en så lang blogg like spennende som en.. krimbok! Misunner skriveferdighetene dine, altså!
Jeg har alltid tenkt på barfot som bra for de som fungerer på det, men at min fôrhest ikke ville fungert uten sko. Selvfølgelig har jeg lest og hørt om hovspill osv, men jeg har desverre ikke tenkt så mye over det.. Før nå! Du har virkelig åpnet øynene mine!
Jeg skal mest sannsynlig snart kjøpe fôrhesten min, og flytte han til et flott sted med de fineste skogsstiene du kan tenke deg, og utifra det jeg har lest om barføtte hester, så er de stiene perfekte! Derfor blir det mest sannsynlig et barfotprosjekt. Hesten "min" er 12 år, men jeg håper at vi kan få av skoene med masse tålmodighet og tilvenning!
Tusen takk for denne fantastiske bloggen! Tror ikke egentlig jeg trenger å skrive det, men du skriver virkeligvirkeligvirkelig bra, og denne bloggen var rett og slett… fantastisk! Den beste bloggen du noen gang har skrevet, syns jeg, og jeg har lest alle som ligger ute på siden din :p
Sorry for veldig lang kommentar, men jeg ble litt revet med. :p
Utrolig bra blogg Matilde! Jeg lærte mye – spesielt det om traving på asfalt. Victory bruker sko, og bare han får de av for en dag blir han sårbent og stokk halt, så han hadde nok hatt gått av å gått uten sko. Men det er desverre ikke opp til meg å bestemme, i tilleg til at vi trenger brodder når vi starter feltritt. Men bare for å svare noen over der som mente spranghester på toppnivå ikke kunne fungere barbent – det er det faktisk! Har lest om en del som går grand prix, world cup osv uten sko ;)
Hei igjen! Jeg spurte tidligere om det å ha barfot hest og at jeg hadde en 2 år gammel hest som jeg ønsket å aldri sette sko på. Og du ga meg et flott svar og takk for det :) Men det er fortsatt noe jeg lurer på: Der jeg har hesten min er det veldig lite forskjellig terreng og er veldig mye grusveier. For å komme til et annet terreng, f.eks. traktorvei så må man gå et stykke på grusveien, og jeg lurer på om det ikke blir for hardt for hovene hennes og nesten bestandig gå der før man kommer til et annet terreng? Spesielt nå som hovene hennes ikke er så sterke, siden hun er så ung og sålen og strålen er litt svake og sure. Hun går veldig rart når hun går på litt “høye” steiner, men ellers helt perfekt. Og jeg tror det kan være for at de er for svake til å kunne gå så mye på de enda. Men det er litt vanskelig å unngå det hele tiden. Vet du hva jeg kunne gjort? Som du sikkert fikk med deg så har hun ganske svak stråle og såle og jeg tror den er litt sur, men hun har ikke møkkete beite og trykker veeldig lite i sin egen urin. Tror det kan ha med grusen å gjøre? Jeg har veldig lite peiling på boots og barfot hest og før jeg leste denne bloggen så trodde jeg at sko var det beste for hesten, men jeg har åpnet øynene mine mere for barfothester etter å ha lest denne bloggen men føler jeg har for lite kunnskap. Selv om jeg har lest veldig mye på nettet og spurte noen mennesker så føler jeg at jeg kan alt for lite. Er det noe man burde vite og kunne om barfothest, hvis man ønsker at hesten sin skal være det? Unnskyld for mange spørsmål, men er veldig nysgjerrig på dette temaet og ønsker å kunne mest mulig om det! :)
Hei :)
Ser du skriver litt om boots (men kun har ridd med de en gang), og jeg har da et spørsmål.
Følte du at bevegelsen i kodeleddet etc og selve hovområdet ble noe hemmet når du red med de, eller fikk Batman trødd steget sitt ordentlig og lagt vekt på rett plass?
SVAR: En skulle tro de, spesielt modellen vi har, ville hemme kodeleddet, men det gjorde de faktisk ikke! Batman går fremover som aldri før med boots og tråkker like godt under seg som han pleier, full bevegelsesfrihet i leddet i alle gangarter. Jeg mønstret ham frem og tilbake i skritt og trav før jeg red med dem for første gang og det så veldig bra ut, faktisk. Merket ingen forskjell på gangartene eller bevegelsesfriheten med boots på. Vet at noen hester kan få gnag av boots fordi den gnager over ballene og i koden, men det finnes forskjellige modeller som passer alle mulige typer hester, jeg fant de perfekte for oss på første forsøk. :P
Bra blogg ! Jeg har planer om å prøve hesten min barfot over vinteren, men kanskje jeg skal droppe å ha på sko før vinteren også ? Hun har veldig sterke høver, så jeg tror det funker veldig fint, og du fikk virkelig gjort tanken enda mer positiv !
Bra blogg, reagerer kun på det du skriver om biotin. Det er ikke vitenskaplig bevist at det har noen funksjon.
SVAR: For hester med biotinmangel (som mange hester har) har det funksjon. :)
Utrolig bra! Vi har kun barfothester som fungerer akkurat som hester med sko. Jeg bruker noen ganger Easyboot Glove, de er veldig rimelige og kjempegreie! Ellers bruker jeg ikke boots, siden hesten min har alltid vært barfot. :)
Dette var en super bra blogg! lærte masse. Så jeg lurte på om jeg fikk lov til å dele den på hest.no sånn at alle kan se den? :) skal SELFØLGELIG skrive at det er du som har skrevet den :D
Veldig bra skrevet :-) Og jeg har lagt merke til ditt engasjement rundt dette med naturlig hestehold og ridning. Vi deler den lidenskapen :-) Vil bare kommentere at halm har høyere oppsugingsevne enn blant annet flis og sett på som det beste underlaget for høver fordi det ikke tørker ut hoven og fordi det ikke blir fuktig. Halm er litt som ull. Det er porøst og trekker til seg fuktighet uten å virke vått. Det har også en veldig god isolerende effekt og brukes faktisk som byggemateriale. Det støver lite og hestene kan spise det. Problemet med halm som underlag er at det kan være vanskelig å få tak i og det er et mareritt å møkke ;-)
Dritgodt skrevet! Tusen takk for knall artikkel som jeg fant da jeg googlet barfot pluss boots. Du er dyktig og jeg er veldig enig med deg! Kaldblodsen min hadde gått med sko i 16 år da jeg kjøpte han. Hadde dårlige og sprø høver. Tok av skoene på sommerbeite for noen år siden for å la de puste. Red gradvis mer og mer på variert underlsg og han ømmet endel. Men etter mye tolmodighet er han nå er fornøyd barfoter som aldri ømmer og han har økt hovkvaliteten betraktelig :) nå skal jeg bestille Acavallo boots. Fortsatt god jul! Hesteklem fra Lotte og Borken
Moro med barfot hest! Ikkje dermed sagt det er ein lett jobb, min fullblods har vore uten sko i snart 2 mnd (etter ca 13-14 år med sko, så blir bare leiing i grima med boots framme no, og masse hovstell i staden. I går var hovslageren vi brukte tidlegare i stallen og hesten formelig sprang forbi den bilen, virka livredd for å skulle bli skodd igjen! Har sikkert hatt eit år sammenlagt med sko relaterte problemer dei 12 åra eg har hatt han, masse problemer med ledd og overbein som no er veldig redusert! Veldig interessant! Tar jevnlig bilder slik at man kan se forskjellene!
Ser mange mener hesten ikkje kan hoppe uten sko, men i England der vi er for tida er det relativt vanlig, også om man har fullblods! Om man velger å hoppe med hesten, er det vel nesten logisk at det er bedre om man ikkje minker belastningsflata til periferiet, i.e hoppe med sko, men heller lar heile hoven absorbere sjokket ved landing.
Takk for informativ artikkel. Har nylig tatt av skoene og trengte å lese meg opp i emnet. Du reddet kanskje hesten fra å få på skoene igjen ;)