Det digre fordøyelsesdilemmaet.

Å ha ansvaret for en hest er ikke alltid like lett. Alt skal være hundre prosent korrekt og tilpasset individets behov, utstyr, trening, leveområder og ikke minst: Fôr. Hestens kosthold består hovedsakelig av stråfôr og da sier det seg selv av dette fôret bør være av høy kvalitet. Godt grovfôr er hesten totalt avhengig av for at fordøyelsessystemet skal fungere som det skal, men når hestens mage begynner å svikte, hva gjør man da?

Batman står på utegang med fri tilgang på høyensilasje fra rundball om vinteren, og gress i beitesesongen. Grovfôret produseres hjemme på gården, og dette høres igrunn veldig bra ut. Eller .. ?


BILDE: Hestene på utegangen har fri tilgang på høyensilasje fra rundball.

Etter fjorårets beitesesong, har Batman slitt løs mage, i større og mindre grad. På beite er møkka for bløt. Under ridning blir den enda verre, og ved ordentlig stress er det som kommer ut rennende.

Akkurat passe tørre hestepærer, kan jeg aldri huske han har produsert. At en hest blir løsere i magen under ridning og når det kreves noe av den, vet jeg at er ganske vanlig, men da skal den samme hesten også ha helt normal avføring til vanlig. Det har ikke Batman.


BILDE: Batmans type avføring sammenliknet med normal avføring. Forskjellen er enorm.

Nå synes jeg dette har gått for langt, det har holdt på i snart et halvt år, og det er for lenge. Jeg er nesten sikker på at det er siloen han reagerer på, for det er ingen nyhet at det ofte har vært funnet mugg i ensilasjen de får og kvaliteten varier veldig fra rundball til rundball, og da Batman er av en rase som er kjent for å ha ganske ømfintlig mage, tåler han ikke disse regelmessige endringene spesielt godt.

Problemene begynte i sommer under beitesesongen. Hestene ble brått sluppet på et område med nysådd gress, med andre ord, ekstremt kraftig gress. Flere av hestene reagerte sterkt på dette og mange ble svært dårlig i magen av det. Inkludert Batman. Og er det en av de hestene som virkelig ikke burde reagere på et slikt beiteslipp, er det Batman. Han kom nemlig rett fra et digert naturbeite der han hadde gått i hele tre månder, og var mildt sagt vant til gress. Det at han reagerte så kraftig, sier mye om sådd gress og hvor ømfintlig fordøyelsen hans er. Da hestene endelig hadde vent seg til dette gresset, ble de plutselig satt over på silo igjen, sannsynligvis for å spare beitene. To uker på silo, og så rett på råsterkt, nysådd gress nok en gang. Slik fortsatte de gjennom hele sommeren, og dette gikk kraftig utover Batmans, og de andre hestens, fordøyelsessystem. Han raste ned i vekt og ble satt på ekstrem fetekur på betfôr, og jeg prøvde også å gi ham mageregulator. Vekten stabiliserte seg omsider, men det var først da beitesesongen nærmet seg slutten at han begynte å få muskler og kom i ordentlig godt hold. Jeg pustet lettet ut, og ting begynte å roe seg utover. Magen hans ble sakte men sikkert bedre, men nå er det gått over et halvt år, og han er fremdeles dårlig i magen. Så selvom ting så smått bedret seg, ble han aldri helt fin i magen igjen. Derfor har jeg nå satt meg ordentlig inn i blytungt stoff på engelsk om hestens fordøyelsessystem og hvordan ting fungerer, og kan ta for meg fordøyelsen i all enkelhet.

Det starter i munnen
I hestens munn blir fôret tygget og malt til mindre biter og blandet ut med spytt, før det så svelges.

Så bærer det ned i spiserøret
Spiserøret går fra munnhulen, ned i halsen og ender i magesekken. Fôret går fra munnen og nedover i magen ved hjelp av en enveis-muskelmekanisme. Hesten er ikke i stand til å brekke seg, rape eller å kaste opp av akkurat denne grunnen.

Trygt på plass i magesekken
Magesekken til en fullvoksen hest rommer mellom 10 og 12 liter og er aldri mindre enn 1/3 full. Fôret befinner seg i magesekken i rundt 30 minutter, og det er her nedbrytningen starter. Får hesten for mye kraftfôr, føres det som ikke er blitt nedbrutt videre mot tynntarmen, selvom det ikke er ferdig behandlet. Derfor kan du se ting som hel havre i hestens avføring. Dette er et tegn på at hesten får for store mengder kraftfôr på en gang.

Tynntarmen neste stopp
Fôret bruker rundt en time gjennom tynntarmen. Her er det proteiner og karbnohydrater som havre fordøyd. Det som fordøyes her fraktes videre rett gjennom tarmveggen og direkte ut i blodstrømmen. Derfor blir hester spreke av havre, ren energi, rett i blodet.

Videre til tykktarmen
Det er først når fôret kommer til tykktarmen, vi begynner å snakke skikkelig fordøyelse. Her bruker fôret nemlig 72 rundt timer på å passere. Grovfôr, som høy og ensilasje fordøyes nemlig her.

Endestasjonen endetarmen
Når fôret omsider når rektum, eller endetarmen på greit norsk, blir den siste vesken transportert ut av tarmen, slik at avføringen kommer ut som fine, passe tørre hestepærer.


BILDE: Photoshopcollage av hestens fordøyelsessystem.

Det er i rektum Batmans problem da sannsynligvis ligger, for væsken som skal transporteres ut der, kommer istedenfor ut i sammen med avføringen, som da er nesten dobbelt så fuktig og løs som den skal være. Jeg går utifra at han ikke ble født med løs mage, og er ganske sikker på at han hadde helt fin avføring hos forrige eier (der gikk han på høy), så sannsynligvis er det da siloen som er Batmans problem. Japp, siloen, ja .. La oss ta en nærmere titt på denne berømte siloen!


BILDE: På stallen der jeg står, dyrkes hestenes hovedfôr på jordene rundt stedet.


BILDE: Ulempene er at man aldri vet hva man finner når man åpner en ny rundball ..

I dag har jeg lusket litt rundt, luktet på fôr og gransket ensilasje for å få en liten peiling på hva hestene faktisk spiser. Jeg går ned til fôrhekkene, drar frem en tust silo og lukter på det. Til min store skrekk lukter det død og fordervelse og verre til av den lille gresstusten jeg holder i hånda. Jeg ser nærmere på siloballen, og plutselig får jeg øye på noe merkelig, kjøttaktig som stikker ut av ballen. Jeg tar tak og drar det ut for å finne ut hva det er for noe, og da jeg noen sekunder senere står med et helråttent froskelik i hånda, klarer jeg ikke la vær å brekke meg. All siloen rundt den illeluktende frosken er dekket av et tynt lag med hvite, soppliknende ting jeg ikke helt klarer å plassere, og dette er hva hesten min faktisk står og spiser!

Jeg sjekker de andre ballene, og alt i alt finner jeg to døde rotter i tillegg til den ekle frosken. Jeg sniffer meg frem til det mest foruresede fôret og kaster det, fremdeles i halvveis sjokk over hva jeg nettopp har oppdaget. Dyrelik i hestenes fôr skal rett og slett ikke forekomme og dersom de får i seg ensilasje som er forurenset av noe dødt, kan de bli alvorlig syke. Enten det er et rådyr eller en frosk eller rotte, lik + mat = NEI.

Det forundrer meg mildt sagt ikke dersom det er rundballene som er rota til Batmans problemer, om han har spist et rottelikinfisert høystrå eller hundre, er det jo klart at dette påvirker fordøyelsen hans. Men selvsagt kan slikt forekomme i alle siloballer, og det er nok ikke første gang noe slikt ser, og jeg skriver absolutt ikke dette for å henge ut hverken stalleier eller noe annet ved å skrive dette. Når man fôrer på rundball er det rett og slett slike ting som forekommer, det er fakta, dessverre. Det jeg prøver å få frem, er at det ikke er så smart å la hesten gå på silofôr (som da fint kan inneholde dyrelik) når den er så ømfintlig i magen som Batman er, for når man fôrer på rundball så er det akkurat slike ting som dette som med jevne mellomrom dukker opp. Noe mugner, noe blir forurenset av dyr som har vært uheldige og blitt tatt av traktoren.

Så det optimale hadde jo vært om Batman fikk høy, men om jeg skal ha ham på utegang på denne måten, er jo det egentlig ikke mulig .. Jeg vil at hesten min skal ha fri tilgang på grovfôr da det er akkurat fri tilgang fordøyelsessystemet til en hest er laget for å ta imot, men når han går på slik silo, kan ærlig innrømme at det føles litt ille å ikke ha noen som helst oversikt over hva han min faktisk får i seg. En grovfôranalyse hadde vært fint, og det skal jeg også prøve å få tak i.


BILDE: Batman står og spiser i bakgrunnen, men hva er det som stikker opp av siloen .. ?


BILDE: Joda, det er et froskelik, det.


BILDE: Fint at hestene får delikatesser som råttent froskelår altså, men dette var bare litt kvalmt.

Et annet problem er også at det ikke er lov å kjøpe inn eget fôr selv. Enten fôrer du på noe av et lite utvalg av fôr fra Felleskjøpet, ellers gir du ikke hesten din noe. Jeg har nå kuttet ut alt av kraftfôr (han fikk bygg, havre og pellets fra Felleskjøpet), og utrolig nok virker magen hans bedre etter at jeg sluttet å gi han dette. Det at det ikke er lov å gi hesten fôr etter hva den faktisk behøver, er i mine øyne veldig dumt. Alle hester har ulike behov, og det er ikke alle hester som fungerer fint på Komplett fra Felleskjøpet. Og dårlig silo i kombinasjon med Komplett-pellets, er inget godt kosthold for en ømfintlig friesermage heller.

Så dersom det viser seg at kraftfôret er problemet, kjøper jeg heller mitt eget fôr og har det hjemme på rommet mitt. Så får jeg heller måle det opp før jeg drar i stallen og ta med en pose med kveldsmaten hans opp til stallen og gi ham den der. Jeg har også sett på ulike fôrtyper jeg kunne gitt ham og har kikket litt på kraftfôret til St Hippolyt, Havens og Eggersmann, og har kommet frem til at det jeg egentlig vil fôre på, er St Hipployts Hesta Mix som er spesielt laget for barokke hesteraser som friesere, og jeg kan hilse og si at kvaliteten er er litt høyere enn det du får på Felleskjøpet. Og hadde jeg kunne få bestemme, hadde han også fått høy av god kvalitet. Men dessverre så er det slik at når du står der jeg står, har ikke individene sære behov. Du kan ikke plukke ut det som passer best til deg og din hest, du skal gjøre akkurat som alle andre og fôre på det og det. Sånn er dessverre livet, men at disse reglene skal gå så hardt utover hestens helse, er det jo noe som er litt dumt.


BILDE: St. Hippolyt, Havens og Eggersmann har alle tre gode kraftfôrblandinger spesialegnet til hver enkelt hests behov.

Nå har jeg fått rådført meg med veterinær om dette, og planene er som følger: Jeg skal prøve å gi ham Biola for å se om det har noen effekt og for å roe magen hans litt og det vil umiddelbart bli tatt avføringsprøver som skal sendes til Tyskland, da vil jeg få svaret på absolutt alt. Jeg skal dessuten få tatt fôranalyser av et par rundballer for å få noge lunde peil på hvordan kvaliteten på siloen er, og jeg har også tenkt å prøve å la ham stå i paddock en uke, der han sakte men sikkert vennes over på normalt, tørt høy. Så skal han stå i paddock en uke på kun høy, før han sakte men sikkert vennes tilbake til silo og slippes på utegangen på nytt. Blir magen hans bedre i løpet av perioden på høy, er det jo opplagt at det er ensilasjen som er problemet.

Dette her kan ikke fortsette lenger, og jeg gir meg ikke før jeg finner ut av hva som er galt med ham.


BILDE: Høyensilasjen Batman har fri tilgang på.


BILDE: Frøhøy, som jeg gjerne vil prøve å la ham gå på en periode dersom det lar seg gjøre.


BILDE: Müsli, betfôr og komplett fra Felleskjøpet. Batmans mage tåler ingen av delene spesielt godt, men han skal ha litt müsli sammen med Biolaen fremover, da dette anbefales til hester som har problemer med magen.


BILDE: Biola skal han ha i en uke nå, sannsynligvis vil det roe magen hans litt. Hvilken smak han liker best, kan bli interessant å se.


BILDE: Optimal diett bestående av frøhøy, Biola og müsli, dette vil jeg forsøkte å fôre ham på en periode.

Når det går så langt at hesten blir dårlig av det, synes jeg ting begynner å passere den berømte streken. Så nå er operasjon “Hva feiler det hesten min?” offesielt igang, Biola skal gis, prøver tas, Felleskjøpet boikottes og silo trappes ned på. En hest skal produsere pærer og ikke råtten havregrynsgrøt!

Så da skal jeg ihvertfall snakke med veterinæren igjen, få avføringsprøver, så finner vi ut av problemet, enten det er hesten, siloen eller fôret som er årsaken.

Sammen med svaret vil jeg dessuten få eksakt vite hva slags kraftfôr eller tilleggsfôr han bør få for magens del, så det blir jo forsåvidt veldig bra! Men nå, først en uke med Biola og hestemüsli (haha, frokostblanding ..), så roer magen hans seg forhåpentligvis litt intill andre tiltak kan settes igang.

Hoho, dette ble en meget lang blogg gitt, og jeg kan legge til at jeg til sammen har brukt hele ni timer på å skrive stoffet, jobbe med bilder og sette opp layouten av det hele, så dersom du faktisk har tatt deg tid til å lese gjennom, gulrot til deg! Nå har du ihvertfall fått en liten anelse om hva som for tiden foregår bak fasaden, for det å ha hest er ikke alltid fryd og gammen det heller. Men heldigvis er ikke dette noe som er direkte skadelig eller smertefullt for hesten, og han er absolutt ikke syk i den forstand. Det er kun det at avføringen er løs som er problemet, så han fungerer normalt i bruk sånnsett, heldigvis.

Uansett, takk for at du tok deg tid til å lese, jeg håper du lærte noe, og jeg setter stor pris på kommentarer på dette innlegget da jeg har lagt veldig mye arbeid i det.

Blogges!


Batmans deeeilige frokostblanding! :P


I begynnelsen stakk han kun mulen oppi, ble sjokkert over innholdet og begynte å flehme som en gal. Kom frem til at det beste ville være å gi ham dette inne i en sykeboks, slik at han fikk litt fred og ro mens han spiste. Så han fikk uansett ikke maten på stallgangen, vet at det ikke er lov. Han bare smakte litt før vi gikk ned.


Batman med Biola i barten .. Haha.73 thoughts on “Det digre fordøyelsesdilemmaet.”

 • Oida! Den frosken var ekkel! Du er så flink til å ta ansvar , og finne ut av problemer selv. Du er smart, matilde!!:)

 • Huffas, hørtes ikke helt bra ut. Synes det var litt .. rart, at det ikke er lov å kjøpe eget fôr til hestene. Jeg mener, om man har en hest, så må man jo som eier selv bestemme hva hesten skal spise O.o

 • Utrolig smart løsning med Biola+Mûsli!

  Fôrhesten min hadde løs mage en periode, han er haflinger og da var det ensilasjen som var problemet. Han har fortsatt litt løs mage, men det kommer seg! :)

 • Veldig informativt inlegg! :D Godt å vite at du også tar deg tid til problemer som andre kanskje ville ignorert, fordi de fysisk ikke ser noe galt ved hesten sin. Jeg vet jo at du alltid verdsetter Batman høyt :) Ha en fortsatt fin dag ;)

 • UTROOOOLIG BRA BLOGG! Du sitter med så mye kunnskap og du deler så mye viktig i denne bloggen! Virkelig lærerikt! Kan jeg spørre deg om “nålene” du bruker til å “henge opp” ting med til collagen er en brush? Og issåfall om hvor du har lastet de ned… Du hadde virkelig reddet hele dagen om du kunne svar meg! :)

  SVAR: Nålene på korktavla har jeg designet selv i Photoshop, og kan dessverre ikke lastes ned noe sted. Men tusen hjertelig takk for hyggelige ord, er kjempegøy å høre at du likte innlegget! :D

 • Det var en interinsang blogg. Bra å vite slike ting. Håper du finner ut hva som feiler ham :D

 • Håper det går bedre med Batman etterhvert, og at det skal funke for ham med høy og biola osv :)

 • wow, drittbra blogg !! Hestene mine også går så og si omtrent på utegang, men ikke helt siden jeg tar de inn før jeg legger meg og tar de ut om morningen. Men de ha også fritt på rundballer.. Men heldigvis i år har jeg ikke sett no skummelt i dem. Har heller ikke vært noe problem me de egenproduserte. Men seffølgelig som du skriver kan de skje alle. Den nyeste hesten min reagerer litt også, biola og musli hadde vell egentlig vært veldig ideelt og prøvd. Takk for tipset:D Suuuuper blogg :DD!

 • Får håpe du finner ut hva dte er da :) Den frosken var jo ikke spesielt delikat. Og som 1234 sa så er det veldig bra at du tar ansvar og prøver å finne ut av ting i stedenfor å bare vente på at ting skal bli bra av seg selv :)

 • Herregud O.O En maltraktert frosk i fôret, er det siste en hesteeier vil se! Jeg beundrer deg at du tar tak i problemet å gjør noe!
  Men det med at du ikke får kjøpe fôr selv.. Hva i huleste?
  Er det ikke opp til deg hva du vil fôre hesten med? Det er jo sikkert det med at det gir de mer arbeid, men alikavel da! Er det til hestens beste, så må de jo se ut ifra det, og ikke at de må jobbe noen minutter ekstra! På en stall jeg hadde fôrhest for ikke lenge siden, nektet å ta på hesten hette, og dermed måtte hestene stå inne med hetta på vinteren, men de kunne derimot gi de hestene som skulle ha annet for det de skulle ha..

  Hesteverden er rar!

  Stå på Matilde, og gi Batman en mega gulerot fra meg : D

 • Det er bra du får ordnet opp i det. Da jeg fikk se bildene du sammenlignet med hestebæsjen så måtte jeg bare lese videre. Hesten jeg rir har akkurat slik bæsj som Batman og han bæsjer ikke slike fine pærer. Da han blir stresset kommer det også bare løst ut av rompa på han, spessielt på tur. Altså like løst som vann.. Nå er jeg i hvertfall også litt mer obs når jeg gir hesten høy, for høyet vi har i den stallen er silo. Håper jeg ikke kommer over frosker og rotter som deg.. :-)

 • Kjempe bra blogg, creds til deg : D
  Ett viktig tema du tar opp. Må være ekkelt å finne døde dyr i maten til hesten sin!

 • Dette var en virkelig bra blogg, Matilde!
  Men hva er egentlig grunnen til at hver enkelt hesteeier ikke kan velge hva hesten sin skal få? Det jo helt på trynet, for er jo som du sier, alle hester trenger forskjellig fôr..
  Har alltid lært at når hestene er løse i magen, er det bare å sette dem på høy, så det vil nok hjelpe. :-)
  Men lykke til, det ordner seg nok! :-D

 • Heisann Matilde!! Herregud sier jeg bare, dette var den fantastisk blogg!! Veldig lærerikt også! Stå på :-D

 • Bra blogg! Ekkelt med rottelik og sånt i siloen! hvorfor kan ikke hestene få den maten de behøver? :o

 • Virkelig bra(ikke minst lærerikt) blogginnlegg! :D Langt var det ja ^^ Gulerot til meg også! Nam. Lykke til videre med denne såkalte "dietten" og god bedring til Batman!

 • Et utrolig bra blogginnlegg, nok en gang! Det er veldig mange som leser denne bloggen, og da synes jeg at det er helt fantastisk at du skriver slike blogger. De er både lærerike og gjør at andre hesteeiere kanskje får øynene litt mer opp for problemer ang. hestens mage. Alt i alt, superfantastiske Matilde lærer oss andre nye og ikke minst _viktige_ ting. Håper at magen til Batman blir bedre snart. Stå på! ^^

 • Wow, du kan helt utrolig mye om hester! Den frosken var skikkelig ekkel! Håper biola opplegget funker :-)

 • At du giddet å gjøre dette! Elsket det bildet med den hesten du tegna! Utrolig lærerikt, selv om jeg ikke eier eller er med hester i det hele tatt :P

  SVAR: Har ikke tegnet selve fhestefiguren fra bunn, kun lagt til en del ekstra detaljer på den forbedret selve tegningen og navngitt de ulike tarmene. Så har jeg laget hele bakgrunnen og alt det andre, da. Men tusen takk! :)

 • Du vet helt sonnsykt mye! Jeg er spent på om Biolaen virker, jeg tror Blåbær vil være best, iogmed at det har en effekt som gjør at løs mage blir fastere ;)

 • Varmblodshestene våre går på sådd gress om sommeren, noe som funker supert! Men alle hester er forskjellige, jeg har ikke hatt frieser eller noe sånt, men de har sikkert myye mer ømfindtlig mage.

  Champion fra felleskjøpet har fôr for alle hestemager og fungerer SUPERT :)

  SVAR: Det er ikke sådd gress som er problemet, men byttene fra råsterkt, nysådd gress til silo og andre veien, overgangen blir for brå for hestene. Champion fungerer kanskje for dine hester, men alle hestemager er forskjellige, og det er en ganske stor forskjell på en varmblods ridehest og en frieser, som er en veldig gammel barokk rase. Sådd gress har jeg ingenting imot, så lenge tilvenningen skjer gradvis og at byttene gjøres over tid :)

 • Creds til deg for en SYKT bra artikkel/blogg og jeg håper de funker!

  Du kan jo bare sykt mye, og jeg lærte utrolig mye av denne bloggposten her :)

 • Så veldig, veldig, veldig lærerikt, interessant og fint innlegg! Yay, gulrot til meg, haha. :3 Lærte kjempemye nå, tusen takk, du. For det første. HERREGUD SÅ EKKELT MED DØDE DYR I SILOEN. Jeg ble faktisk fysisk kvalm av det froskebildet. Ugh. Og for det andre. FY SØREN SÅ GODT DU TAR VARE PÅ HESTEN DIN. Aldri vært borti noen som er så god med dyr før. Dette er faktisk helt sant. Gleder meg masse til å se progressen, og hvordan det går med magen til Batman videre. Jeg legger merke til at jeg kommer til å se mye mer nøye etter hva min shettis får i seg, det er nok sikkert. Og når jeg tenker meg om, så hadde bloggen din vært en sykt kul bok. Haha! Velvel, *stor klem*

 • Nam, gulrot til meg :-) Langt innlegg ja, men jeg må si jeg lærte en del :P Syns det er teit at man ikke kan bestemme selv hva man skal fôre hesten sin. For etter min mening så ikke siloen så veldig bra ut, med døde rotter og frosker i, men jeg kan jo ikke så mye om fôr og sånt heller. God bedring til Batman og lykke til :]

 • Helt super blogg! Alt det jeg forventet meg og litt til. :-D Jeg liker ikke silo/ensilasje, både fordi det lukter vond, men også fordi det er så tungt fordøyelig. Høy til folket! Hah, neida. Jeg kan ikke halvparten av det du kan om fôr, så skal kanske ikke si så mye mer. Uansett- Helt fantastisk alt det her, og lykke til med frokost-blanding-oppdraget! :-D

 • Kjempebra blogg! Lærte en del her, synes det er flott du vil finne ut det med fôret. Kjempeinteressant blogg, virkelig gøy å lese, og fine bilder.
  Synes det er supert at du tar så godt vare på Batman :]
  Håper det ordner seg ^^

 • Nok en gang må jeg si at du har sinnsykt mye kunnskap, og bryr deg om hesten din til den ytterse grad!
  Stå på, du er superflink!

 • Lærte utrolig mye ! Forresten – God gulrot ! :D
  Dette løser seg sikkert kjempebra, håper Batman finner seg en yndling bland Biola-ene !
  Stå på ! <3

 • En meget god blogg om et veldig viktig emne. Døde dyr i siloen er veldig fy-fy! Det er faktisk kjempefarlig, og det kan gjøre hestene kjempesyke, i verste fall kan dere risikere matforgiftning og botulisme, og det tror jeg ingen ønsker… Når ensilasjen lukter “død og jævel” så tyder det på aerob nedbryting, dvs at det e kommet luft inn under plasten og det dannes smørsyre. Da er det ikke rart Batman blir dårlig i magen. Det aller beste hadde ok vært at du hadde tatt ham helt bort fra ensilasjen og kun gitt godt grovfor (høy) og kjøpt StHippolyts kraftfor. Men jeg skjønner jo at det kan bli vanskelig. Men få en vurdering av grovforet dere bruker nå, for det høres virkelig ikke bra ut:/ Hørs i allefall ut som du har en god plan:) Beklager langt innlegg, blir bare veldig engasjert når det kommer til foring og ensilasje:P

  SVAR: Ja, det er St Hippolyt og høy han sannsynligvis skal få gå på et par uker, så magen hans får ihvertfall hvile. :) Da vil han bare bli tatt ut av flokken og stå i en sykepaddock for seg selv den perioden. Tusen takk for flott og velskrevet kommentar, Stina, kunne ikke vært mer enig med deg!

 • Det du kan gjøre er vel å snakke med folkene om å "plukke løs" å legge inn grovfor? Jeg forer selv med rundball (Silo) og plukker løs ei trillebår om gangen å legger ut. Dette er MYE mer jobb, men da er jeg på den sikre siden hele tia :) Setter jeg inn en 800kgs rundball, og den viser seg å være muggen eller inneholder dyrelik, så aner ikke jeg hvordan jeg skal få den ut igjen. For som Stina sier, så er det faktisk farlig med mugg osv i maten til hestene. Prøv å hør om dere kan plukke løs enilasje å legge ut :) Da får dere forhåndsskjekka alt sammen ;) Men godt du er flink å observere, og det er BRA! :D

 • Wow, ser du har brukt tid på denne bloggen. Utrolig bra stoff og utrolig bra blogg i det hele tatt! Blir spennende å høre hvordan Batman vil bli etter "spesialdietten" :)

 • Så flink du er Matilde! STÅ PÅ!! Har selv aldri likt hverken silo eller kraftför fra champion. Håper at du kan få det til med det nye kraftföret, høyet og biolaen. :) Masse lykke til, og må bare si det igjen. Du er kjempe flink og har myye forståelse både for hesten innvendig og utvendig ;)

 • Hei! Helt supert at du legger ut sånne blogger også, og ikke bare blogger om hverdagen din, som de fleste andre bloggere gjør. Tydelig hva du snakker om, og bloggen får mange av oss til å tenke på om vi snart skulle ta oss en tur til stallen å sjekke om alt var i orden med fòret! Hvor lenge skal han ha biola i fòret, og hvor mye tar du oppi hver gang? Til hvert måltid? Hesten jeg passer har diarè, og Biola hadde kanskje vært noe å vurdere! Dessuten tror jeg nok jeg skal ta en titt på høyet også, han går naturligvis ikke på Silo, men jeg vil virkelig ikke ta den sjansen at han spiser døde frosker. Franskmennene syns kanskje det er en delikatesse, men det er virkelig ikke noe en burde vurdere som en godbit i hestens fòr :-) hilsen Vilde

 • Utrolig bra skrevet! Nå ble jeg så mange erfaringer rikere. Du er kjempe flink med photoshop, og det bilde av "hestens fordøyelsessytem" var kjempe bra laget! Veldig fint og lett å ikke for avansert og forstå!

  Hesten min sliter også med løs mage, dessverre. Men stå på videre med bloggingen, :)

 • RÅbra blogg! Virkelig ;-D

  Lykke til med denne overgangen til høy! :))

 • Det er sykt ekkelt å tenke på at det finnes døde lik av dyr i noen siloballer, det får meg til å ville kun bruke vanlig høy. Med at du ikke får lov til å "spesial" fòr hvis hesten din trenger det er noe av det teiste og ulogiske jeg har hørt!? Det var kjempe bra skrevet forresten og jeg ønsker deg lykke til med å finne ut hva som er feil – og med rehabiliteringen av Batman :)

 • sinnsykt bra blogg. er bra du tar for deg pluss og minus med fôr, kvalitet, ensilasje, silo etc. har også hørt at biola hjelper, så lykke til med det! (: er ei shettishoppe i stallen hvor jeg går som har normal avføring om vinteren, men før, under og etter sommerbeite har hun flytende(bokstavelig talt) avføring som henger i halen og bakbeina "/ de har prøvd alt, men ingenting virker!
  men du får ha lykke til med batman, fôrprøvene og alt det der (: så får vi nesten bare krysse fingrene og håpe du finner ut noe!

 • KJEMPEBRA BLOGG! Merker at du har brukt laang tid her ja! Virkelig bra jobba:) Det er desverre ikke alle som venner hestene sine til grass, nei. Det er virkelig dumt når du tenker på hva det kan føre til. I værste fall kan de få kolikk, og da begynner det jo å bli farlig:S Huff… Jaja, lykketil med Batman!

 • Det at det er døde dyr i maten til hestene er SÅ utrolig ekkelt. Nesten det samme som om hestene skulle spist hverandre. Er jo dyr de også.
  Du burde klage på fóret til stalleieren! :D

 • Veldig, veldig bra innlegg. Utrolig godt skrevet, og veldig bra informert! Du burde skrive artikler i hesteblader ^^
  Knallbra jobbet!

  Men en ting; Ble hestene sluppet rett ut på gress? Det er ekstremt farlig for hesten, og det er størte hovedårsak til forfangenhet og kolikk! Kan godt hende jeg ikke fikk helt med meg det i teksten, bare et vennlig spørsmål!

  Green Power (http://www.normin.no/default.aspx?pageID=10063&lang=no) er veldig bra for hestens mage, og hjelper til med hestens fordøyelse. Det er noe du kanskje burde se nærmere på :-) Håper alt ordner seg med Batman!!!!

 • Dritbra blogg! Synes det er intressant og lese om slike ting, for da lærer jeg litt mere selv : D
  Og det med døde dyr, hjelp sier jeg bare! Jeg hadde sikkert kasta opp om jeg så det, og blitt rimelig forbanna. Vet ikke på hvem, siden sånt kan jo skje, som du selv sier!
  Håper magen til Batman ordner seg nå!

 • Æsj froskeliket var ekkelt.bare stå på for Batman det vil han nok sette stor pris på. Men jeg lurte på noe når kommer bloggen om Tim?

 • Matilde, jeg må bare si at jeg ser virkelig opp til deg, så mye som du gjør for hesten din! Det er sikkert ikke så mange som bruker så mye tid på å finne en løsning på et slikt problem.
  Kjempe flott blogginlegg, du har virkelig klart å ordlegge deg på den beste måte! :) Stå på!

 • Du har virkelig fått grepet på dette og fått undersøkt hvorfor og hvordan det er/har blitt sånn med avføringen til Batman. Utrolig, jeg sier det, utrolig bra blogg! Jeg hadde tenkt til å spørre deg hvor mange timer du hadde brukt på bloggen inntil jeg leser at du har brukt hele 9 timer på den. Og så mye man lærer! Du skriver virkelig godt utfylte og lærerike blogger. Du. Er. Rågod. Jeg kommer aldri til å slutte å lese bloggen din. Aaaaaaldri!

 • godt skrevet innlegg, lærte mye om foring. Og den frosken var bare ekkel :s
  Lykke til med Batman : ))

 • Veldig god blogg, godt du tar ansvar for hestens behov og ikke ignorerer det.

  Siden dette er noe jeg åpenbart har være nødt til å sette meg inn i selv, vil jeg komme med noen tips og feller jeg selv har gått i. Jeg vil begynne med å si at St Hyppolit virker helt ultimat. Jasmin gikk på dette lenge, lenge, helt til det gikk helt galt. I og med at fôret er importert vil si at det har gått igjennom mer enn analysene vil tilsi, og dette har slått hardt ut på Jasmin i både forfangenhet og problemer i kryss og rygg. Jeg vil anbefale deg å være veldig forsiktig med dette, personlig er dette bannlyst hos meg.

  Jeg har nå valgt å gi helt slipp på at kraftfôr, dette etter å ha prøvd alt som “skal være bra” i flere år. Jeg fôrer nå på egenprodusert høysilajse som vi bruker både til eget bruk og for salg. Takket være full analyse vet jeg nå nøyaktig hva hestene mine får i seg, og jeg kan fôre til hvert enkelt behov. Jasmin går nå på H2 og H3 med en tørrhetsprosent på rundt 86-87%, dette til tross for at det er plastpakket fôr. Dette er det beste for henne nå som hun står uten trening. Når hun er frisk og i trening, får hun derimot 4 forskjellige typer høy om dagen, alle med forskjellig proteininnhold, og dette er det som fungerer absolutt best for meg og henne. Å kunne regulere alt etter analysene er det beste, etter min mening.

  Jeg synes absolutt du bør få ditt grovfôr analysert og jeg ønsker deg masse lykke til med Batman’s fordøyelsesdilemma!

  SVAR: I og med at jeg kjenner svært mange dyktige frieserfolk som fôrer frieserne sine på akkurat dette fôret fra St Hippolyt, er jeg nokså sikker på at det vil være et godt fôr å gi Batman. Du må huske at absolutt alle hester er forskjellige der, og det er også ganske stor forskjell på en frieser og en pinto på så og si alle måter. At Jasmin ble forfangen som følger av St Hippolyts fôr er jo egentlig bare utrolig leit, men for at en hest skal bli forfagen, er det også ganske mange andre faktorer som spiller inn. Jeg har blitt anbefalt akkurat Hesta Mix fra St Hippolyt av svært erfarne hestemennesker som har fôret på dette i årevis, og jeg går utifra at de vet hva de snakker om. Dessuten sikter jeg ganske mye til akkurat hva som er bra for det enkelte individet som i dette tilfellet er Batman og ikke alle andre hester. Jasmin kan ha reagert på det du ga henne fra St Hippolyt, mens akkurat det fôret fungerer utmerket hos andre. Dessuten er det absolutt inget kraftfôr som holder i “mange” år. Det blir sakte men sikkert ødelagt, enten det synes eller ikke. Men takk for en fin kommentar, er mye man må være obs på når det kommer til akkurat dette, og jeg håper virkelig ting begynner å ordne seg med Jasmin!

 • Først må jeg bare si at denne bloggen er utrolig lærerik og spennende ! Lærer mye nyttig selv om jeg driver med helt andre slags hester. Ble veldig imponert da jeg leste at prøvene hans var sendt til Tyskland og at du skal teste ut diverse fôr og sånt. Beviser at du virkelig bryr deg om hesten din, enkelte ryttere ville nok ikke lagt merke til at hestens avføring ikke var som den skulle engang.

  På stallen der jeg rir/jobber blir hestene også gitt siloballer i blant. De står for det meste ute og enkelte av hestene reagerer. Så vidt jeg vet har ikke de hestene "friesermager" og tåler en del. Jeg er sikker på at Batman kommer til å få bra avføring snart : ] Da jeg leste det om siloen tenke jeg på de kjemikaliene det blir tilsatt for at fôret skal holde seg. Det finnes nok en del forskjellge typer siloer, men kan det være at Batman reagerer på kjemikaliene ? Jeg må si at jeg ikke har særlig peiling på fôr og sånt, men tenkte bare jeg skulle nevne det siden det ikke var nevnt i innlegget.

  Sist må jeg bare si god bedring til Batman og lykke til med alt !

 • Kjempe fint innlegg. Du har nok sittet mang timer med dette :D Flink Matilde det (Y) DU får hvist hva du er godt for innen for hestekunnsakper ja :D
  Håper Battis blir bedre i magen da. Liker det at folk gir biola til hestene sine det er jo sunnt for dem samtidig som de syntes det er godt og alle de andre fordelene med det :D
  Magen blir fin igjen etter hvert tenker jeg :D

 • Oida! Kjipt å finne en død frosk i høyet til Batman! Eller, silo da, men samma. Jeg var helt hysterisk når jeg skulle fore i stallen her, dreiv og lukte på alt høyet&siloen i frykt for at det skulle være det minste tegn til mugg, haha. Jeg lukter fortsatt på høyet til Diamondo når jeg får sjansen, bare sånn i tilfelle. Jeg bruker Champion Energi og havre fra Champion, men så er jo forskjellen på en Dansk Varmblods konkurransehest og en Frieser som batman like stor som preikestolen da, haha. Rart at de slipper hestene rett ut på sådd gress da, her bruker de nesten ett år på å gro gresset sånn at det er klart til sommeren, og de bruker tid til å venne hestene til gresset og greier.. Men det er supert at du tar ansvar og gjør noe sånt, håper virkelig det gir resultater og at Batman blir bedre! Sorry at kommentaren ble litt lang, menmen o.o
  -Mette +(en noe smågal) Diamondo ü

 • Hehe, folk skulla bare visst hvor mye jobb det egentlig er med hest! Kom over en jævla god fôrside en gang på norsk, der hesten fordøyelse, vitaminopptak, jern og all den skiten der ble NØYE forklart. Kan sikkert finne frem link om du er interessert? Nyttig side værtfall.

  Fôrer selv min egen hest på ensilage, egenprodusert. Jeg fôrer dog da ikke på fritilgang, og går da igjennom fôret først, så jeg finner evt snusk. Men har faktisk aldri funnet døde dyr, har kommet over mugg på noen rundballer det har blitt hull på, men aldri noe mer alvorlig enn det… Må ha vært uvanlig heldig, hørt mange skrekkhistorier ang rundball og døde dyr. Ish. Er selv utrolig heldig da, men en hest som er enkel og fôre. Hesten er i perfekt hold med perfekt avføring! Dyrlegen var faktisk imponert. Skikkelig bortskjemt blitt jeg! Også har jeg jo såklart verdens mest fantastiske hest! :D Anyways, håper du får ordna opp i driten.

  Så må jeg bare avslutte med en veldig seriøs kommentar: Fyyyy faaaan, død skvisa frosk!!!???? Wtf!!!!

 • Så bra du tar ansvar for Batman :)
  Men jeg lurte på noe,kunne lage noen blogger med foto tips og photoshop tips?

 • Velidg viktig tema du tar opp. Kjempebra, detaljert blogg! :D
  Dessverre er det ikke bare å fôre hesten på noe for at den skal få i seg mat, som dessverre sikkert mange der ute tror. Det fins grenser for hvor mye rart man skal finne i hestenes fôr! Lærerik blogg! :) Stå på videre, du og Batman er som skapt for hverandre!

 • Veldig god og lærerik blogg! Den frosken var direkte ekkel, æsj! Det hender også at man finner døde rotter og mus i høyballer, men det er lettere å se når man fôrer :) Håper du finner ut av det, og Batman blir bra igjen i magen sin. Stå på! :)

 • Å gud så ekkelt! Vi er heldige med at stalleierne produserer høyet selv, samt legger rykte sitt i kvaliteten på det, og vi kan bestemme selv hva slags for hestene våre får, så lenge vi betaler noe av det selv :)

  Men, dette var seriøst sjokkerende! Og det at du setter ''himmel og jord'' i bevegelse for å finne ut hva det er, er virkelig bra Matilde! Lykek til med å finne ut av hva som er galt med Batman's fordøyelse :)

 • Omg, :O Visste ikke dette!

  Tusen takk Matilde!
  Det var utrolig godt skrevet!

 • Jeg leste hele teksten! O__O *stolt* Lærte masse, så er takknemlig for at du skrev den. :D Og lykke til med å løse mage-problemet til Batman! Dere er fantastiske sammen. (y) <3

 • Hei, jeg vet ikke om du kjenner til min erfaring, med det fòret hesten din spiser? Men saken var at min forige hest spiste dobbel posjon (da kameraten hans ikke ville ha) uten tilvenning på forhånd. Han døde noen dager senere av en kraftig forstoppelse, med fåfølgende skader. Den gangen ble det tatt fòranalyse i ettertid, og beskjeden var at fòret var kraftig men ikke farlig?
  Da jeg snakket med vet. i ettertid, for å få et klart svar på hva jeg hadde gjort galt, var beskjeden at jeg måtte nok passe bedre på hva hesten min spiser, bruke tid på tilvenning, og følge med på hestens avføring. Ja, og da vet vi jo inne på noe av det du skriver om konsistens…..
  Kjempefint innlegg, og riktig godt å se at noen tar tak i ting, og det riktig grundig. Håper du skriver mer om hvor resultatene på undersøkelsene fører:-)
  Hilsen Gry

 • +o(
  Jeg satt og spiste havregrynsgrøt når jeg leste dette. Måtte ta en liten pause når jeg kom til … frosken… Brakk meg.

  Virker som at du er veldig flink og ansvarsfull med hesten din!! Very good.

 • Knallbra blogg og, ikke minst, lærerik! Som noen andre har sagt ovenfor her, så burde du skrive artikler i hesteblader! Skikkelig velskreven og bra tekst! ^_^

 • Gulerot til meg :-D Neida x)

  Dette er et utrolig spennende tema! Vi hadde temakveld om fôring og fordøyelse for et par uker siden, og det er mye tungt stoff, men fytti katta så viktig!

  Syns planen din virker kjempebra, har hørt mye bra om hestamix! (Det var riktignok til en islandshest som ikke ville spise..) Jeg er også enig i det du skriver om silo, det er litt skummelt å fôre på, men helt klart enklest for oss med hester på utegang..!

  Jaja, lykke til med frokostblandingfôringa! ;p

 • VELDIG LÆRERIKT! Dette fikk meg virkelig til å tenke.. Vi bruker silo på stallen selv, og jeg har funnet mugg i det flere ganger. Nå skal jeg bli ENDA mer obs på hva jeg gir fòrhesten min!

 • Jeg lærte mye, tusen takk for kjempebra innlegg! Collagen var RÅBRA, når jeg så den først tenkte jeg først at dette var noe du hadde funnet et sted, men neida, det er helt tydelig at det er ditt verk! WOW! :D

 • Oisann. Her komenterer vi ikke seint ellerno altså… Hvis jeg hadde vært en hest, ville jeg bodd hos deg. Haha:D Ridelæreren min viste meg dette innlegget, hun var skikkelig rørt av hvor godt du tar av deg hesten din. Heldige Batman! Jeg lærte helt utrolig mye av det innlegget her!

 • til de som har hest når dere er ute og rir på hesten og når hesten bæsjer vær venligst fjern heste bæsjen kast det i skogen eller ta med bøtte da kan hesten bæsje i den

  eller dere kan spiste bæsjen som hesten har slippi ut vis ikke det blir gjort noe med så blir det politi annmeling,bøter og 4 års fengsel for å ikke fjerne hestenbæsjen

 • neste gang når hesten bæsjer så plukk det opp i den bøtt ta det med inn og lag mat av bæsjen fra hesten det har dere bare godt av siden det ikke blir gjort noe fornuftig når heste bæsjer over alt ike bra det lukten helt forjævlig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *