Ridetur i vårværet.

I dag var jeg og lillesøster Maria oppe allerede klokken åtte, og det på en lørdag! Men hvorfor var vi oppe så tidlig? Jo, fordi vi skulle få så mye ut av den nydelige vårdagen som ventet utenfor som overhodet mulig. Allerede halv ti var vi vel fremme i stallen, og da var det bare å gå og hente inn ponnitassene. Da jeg kom lå Batman til en forvandling og slappet av i søla og så ut til å storkose seg i finværet.

Men da jeg kom bort til porten var han ikke treg om å reise seg opp for å komme bort og hilse på. Jaja, mennesket forstyrret lørdagshvilen, men mennesket pleier jo å ha med godteri da.

Så bar det rett inn i vaskespiltet for Batman, for det å ligge og slappe av i sin egen avføring er kanskje ikke noe av det mest hygeniske man kan gjøre. En kjapp dusj i varmtvann senere er det på tide å starte å pusse litt, Maria og Lotto ligger allerede et stykke foran.

Jeg går grundig over ham med en stri børste, steller man, hale og høver, før det bærer bort til containeren for å hente westernsalen. Vi kjører nemlig cowboystil i dag, vi. Bort til containeren, på med salen, tilbake til stallen, på med hodelag, ryggsekk og ridehjelm, og der var vi klare til avreise!

Turen skulle i dag gå gjennom skogen, og til Horze, der vi blandt annet skulle møte Margrethe.

Siden Lotto og Batman begge er ganske uselvstendige hester, og en av oss uansett måtte gå foran, tok jeg og Batman ledelsen i dag. Han var litt nølete på starten, og jeg måtte ta ham et par ganger, men snart ga han seg og skrittet muntert frem på lange tøyler og så ut til å storkose seg i solskinnet. Vi travet gjennom skogen, krysset et par jorder, tok en liten bildepause, galopperte langs jordene, gjennom enda en liten skog, over åsen og snart var målet i sikte. Horze ved Vinterbro!

Vi skrittet langs veien helt opp, parkerte hestene i paddocken utenfor, salte av og tuslet inn. Der møtte vi også Margrethe og en par andre Ekeberg-folk. Jeg hadde et par ting jeg skulle fikse, og det var: Sjekke om de hadde et tredelt fullsjekkbitt, se etter en fin, meksikansk nesereim, spørre om helchapsene mine var kommet og prøve ridestøvler. De hadde ingen ridestøvler som var i nærheten av å passe og helchapsene mine var ikke kommet, men til min store glede hadde de tredelte fullsjekkbitt! På nettsidene har de nemlig bare todelt, og siden jeg er helt nazi på bitt og synes todelte bitt er fyfy, er det rette og tredelte muffebitt det går i. Og jepp, de hadde til og med Batmans størrelse. Grunnen til at jeg skulle ha et fullsjekkbitt er egentlig enkelt og greit fordi variasjon er fantastisk og det at fullsjekkbittet er noe av det stødigste man får tak i er et faktum, var den saken ganske grei. Dette bittet skal jeg bruke i sprangen fremover, og da vi skal øve litt på banehopping nå fremover er det greit å ha et fint og stabilt sprangbitt. Meksikansk kryssnesereim fant jeg også i Batmans størrelse, så da kunne jeg likevel forlate butikken med et smil om munnen.

Så saler vi opp hestene og begynner på hjemveien, galopperer litt, tar en matpause og bare koser oss, før Batman får helt løse tøyler den siste kilometeren og går fint fremover i et godt tempo og brummer fornøyd. Dette har vært en super dag, så tusen takk for turen, Maria!


Batman ligger! Gjørmespa og solarium i samme slengen, luksusliv, det.


Meg og Bættis på vei opp til stallen.


Ut på tur, aldri sur! Her er vi på vei over noen jorder, i vaskeekte westernstil!


Nærbilde av meg og Batman.


Så retter vi ørene videre mot målet ..


Foto og gressepause, Batman fikk spise litt mens jeg fotograferte Maria og Lotto. Og salen min, den blir bare finere for hver dag som går!


Meg og Batman, fått øye på noe interessant.


Galopp! Ble ikke så mye ridebilder av oss da lyset var råsterkt og siden Maria ikke kan kameraet mitt så godt. :P


Løper ned fotografen! Haha, neida. Men her måtte jeg bare ta litt i han, galopperte ham en del rundt, og han ble sååå gira og ville egentlig bare løpe ned hele Maria .. :P Men bildet ble jo dritkult da, bortsett fra de dumme, stramme tøylene.


Full gallopp over sletta, han tok i skikkelig altså!


Storkoser oss i sola, vi!


Batmanører igjen, på vei over jordet og videre oppover.


Fremme ved Horze, Batman i paddocken.


Og selvsagt må man rulle seg ..


Kooos i sola!


Gulrøtter må til. Legg merke til den flatterende skittflekken på Batmans kinn ..


Dagens innkjøp, litt tilbehør til spranghodelaget.


Hele gjengen samlet!


Meg og Batman utenfor Horze, Margrethe som er fotografen her.


Så en liten pause i skogen med kanelgifler og gulrøtter.


Batman har fått øye på noe moro inne i skogen, og da dukker monsternakken opp ..


Toppede ører på vei hjemover!


Føten min i stigbøylen, haha.


Avslutter med et aldri så lite skyggebilde.33 thoughts on “Ridetur i vårværet.”

 • Kjempefine bilder atter igjen! Hihi, likte bildet der han holdte på å løpe den Maria, fordi det var kult :D Så ut som om det var en skikkelig fin tur, og digg at dere kan ri til horze! :o Dere er så herlige sammen, du og Batman. Men hvordan er det å ha hest i forhold til egen hest, hvordan deler du opp dagen din en vanlig skoledag?

 • ned Maria* Men hørtes jo ut som om jeg mente at det var kult hun nesten ble løpt ned, men bildet ble kult! :D

 • Endelig vårsol! :D
  Du, bittnazidame (hihi) hva er de aller mildeste bittene? :)

  SVAR: I mine øyne vil det være et rett, bøyelig gummi/silikon muffebitt da det hverken klyper eller kan skade tennene og tillegg har faste ringer. Bøyeligheten gjør at det vil forme seg fint i hestens munn og det holder som regel også spyttproduksjonen fint i gang. Lærbitt vil jeg også anse som milde bitt dersom de stelles riktig. Ellers er det de vanlige stålbittene, rett muffe og tredelt muffe, som også er veldig milde bitt. Ellers finnes det noen rare, torturinstrumentliknende greier som visstnok skal være titusen prosent anatomisk korrekte og blablabla, men de nevnte over her er ihvertfall supre bitt alle sammen! Og husk at jeg ikke er noen ekspert og alt dette er basert på informasjon fra eksperter og personlige erfaringer. :)

 • Uæh, unnskyld at kommentarene mine er rotete. "Men hvordan er det å ha hest i forhold til egen hest?" – den setningen ga ikke mening. Jeg er bare trøtt desverre :3

 • Åååå! Urettferdig at dere har sommer. Nesten iallefall. Her har vi enda snø. Dumme Nord norge.
  Jaja. ELSKER meksikanske neseremer! :d han kommer til å bli nusselig i det :d

 • Det så trivelig ut :)
  Har du noen personlige erfaringer med tykke, todelte trinsebitt?

  SVAR: Tykke, todelte trinsebitt, ja! Belinda gikk ofte på et slikte, de var tunge og massive og todelte. Jeg hadde ikke så mye peiling og brydde meg heller ikke så mye om bitt på den tiden, og det var jo heller ikke jeg som bestemte slike ting heller. Uansett! Hun fungerte egentlig helt greit på det, men kunne noen ganger finne på å gape og ta opp hodet. Dersom jeg tok i bittet, det går jeg utifra at kommer av den såkalte nøtterknekkereffektenn. Todelte bitt generelt har veldig, veldig lett for å knekke og gå opp i ganen og påføre hesten smerte, så jeg ville personlig aldri ridd på noe slikt på Batman. Dessuten, når bitt blir litt tykke, er de som regel alltid litt for store for hestens munn. Selvom hesten har en stor munn, opptar et litt tykkere bitt betydelig stor plass og kan fort bli ubehagelig. Håper det svaret kunne være litt til hjelp! :)

 • Så fin Batman er.
  Men har du noen gang prøvd lærbitt på han? Ikke sånne lærbitt der det er metall under, men bitt av bare lær? Jeg har hørt at det skal være veldig bra for munnen til hester, og de får ingen skader eller noe av det. De er jo ikke skarpe heller.

  Jeg vurderte å kjøpe ett sånn, har bare ikke kommet så langt ennå. Men det er mange som er kjempe fornøyde med det. Ett lite tips liksom, siden du er så glad i milde bitt. Noe jeg selv er ;p

  link til noen:
  http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=21614362&folderId=750400

  SVAR: Har ikke prøvd nei, men har veldig lyst til å invistere i et Meroth lærbitt :)

 • Stilige bilder :D Nå mangler bare cowboyhatten, også hadde antrekket vært komplett! ^^

  Gleder meg til å se hvordan det går med treningen :)

 • For et fint vær dere har der! Vi har også sol, men masse snø. Jeg gleder meg til vårflyttingen med reinsdyrene, for da drar vi til kysten! Uansett, kjempefine bilder! Batman er søøøøøt. :3

 • haha, magen til Batman på rullebildet så veldig.. drektig ut .xD
  ikke for å være slem altså xD

 • Så herlig!! :D Batman blir bare finere og finere, dere kler virkelig Westernstilen! Håper det nye bittet fungerer bra for dere ^^

 • Du skulle ha hatt deg en cowboy hatt, da har du blitt skikkelig western dame da :D

 • En stetson og helchaps med frynser nå så blir du ekte cowgirl:)
  Et bitt kan passe til en hest men være helt feil til en annen, må jo bare se det ann på hesten vil jeg si da:P Hvor mange bitt har du nå foresten?;)

  SVAR: Haha, ja, ønsker meg både hatt og helchaps, gitt. Og ja, selvfølgelig funker ikke alle bitt for alle hester, men jeg fikk spørsmål om hvilke bitt som var de mildeste bittene, ikke hvilke bitt som kan passe den og den hesten. Det er betydelig forskjell på sterkheten mellom en kandarstang og et lærbitt, uansett hva slags hest det er snakk om. :)

 • Haha, det over her var bare en test på at du hadde åpnet kommentargreiene for meg igjen!:)

  hihi.. men.. unnskyld språkbruket.. dere er bare JÆVLIG fine sammen! *sjaaaalu*

 • Det høres alltid så koselig ut når du og Maria er på tur, er dere virkelig så gode venner? :-D Og haha, bittnazi, faktisk xD Takk for de svarene du har gitt til folk over her, jeg skal på bittshopping! Men jeg leste i et tidligere innlegg at du ikke likte happy-mouth bittene, hvorfor ikke igjen?

  Og bildene, de er nydelige..! Spesielt det portrettet av Batman i paddocken ved Horze.. :] <3

 • Elise; jeg trur det var fordi hesten gnager på det sånn at det fliser seg opp og gnager i hestens munn? ;D
  haha, ble litt mange kommentarer her på meg nå…
  esj glemte helt hva jeg egentlig skulle si -.-

 • haha, jeg kom på det igjen.
  Jeg vet du sikkert har sagt det utallige ganger, men hvor kjøpte du de Anky bandasjene og shabrakene? :D

 • Det bittet som ligger best i hestens munn, er som oftest rett bitt fordi det ligger så stabilt i forhold til delte bitt. Delte bitt kan ofte bøyes opp i ganen eller gnages på tenner osv, så det er viktig og få bittet tilpasset evt.
  Ellers er det viktig at man tar hensyn til tann og kjevestilling og leppe/mulestrs. (til ane)
  :-)

  SVAR: Uleddede bitt med et svakt buet munnstykke er helt klart de stødigste som jeg også nevntei svaret til Ane, men det er ikke absolutt alle hester som fungerer på dem, da hele bittet vil flytte på seg om du tar i en tøyle. Dette kan føre til forvirrende signaler hos noen individer og hesten min fungerer for eksempel langt ifra optimalt på et uleddet, svakt buet bitt i stål. På for eksempel et tredelt bitt vil kun høyre del av bittet bevege seg om du for eksempel tar et ledende tøyletak på høyre hånd. Et tredelt bitt som passer vil ikke gå opp i ganen, nøtteknekkereffekten ligger kun hos de todelte. Er viktig å få dette understreket, for tredelte bitt former seg mye bedre etter hestens tunge og munn enn da for eksempel et todelt. Men alt er smak og behag, men personlig vil jeg fremdeles anse et vanlig, tredelt bitt som et mildt bitt, selvom det er leddet. At bittet passer hestens munn og kjeve bør tas som en selvfølge uansett om det er rett eller tredelt, inget bitt som ligger feil i hestens munn kan anses som snillt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *