Svarte faen.

Ja, det er Batman det! En stor, svart faen av en hest. I dag skulle nemlig Lena filme en ordentlig dressurfilm når jeg red Batman i hallen, og jeg brukte ekstremt lang tid på å gjøre hver minste detalj perfekt. Striglet til han skinte, gredde ordentlig gjennom man og hale, fikset alt! La på røde bandasjer, rød pynteshabrak, dro over utstyret raskt med en klut og brukte nesten tre kvarter på en skikkelig lang og god oppvarming med mye skritting.

Batman gikk supert i begynnelsen, gikk stødig til tøylen og jobbet kjempebra på begge hender, både i skritt og i trav. Men da Lena omsider kom og skulle filme, ble Batman straks anspent. Hele hesten ble plutselig forvandlet. Han gikk med hevet hode og strittet imot så godt han kunne og var rett og slett ekstremt lite samarbeidsvillig. Både i skritt og trav, han bare jobbet mot, vrangstilte seg og tullet. Og å søke ned var helt uaktuelt. Det gikk rett og slett ikke! Og det at jeg holdt på å fryse ihjel i de 16 kuldegradene det var i ridehallen hjalp heller ikke stort.

Jeg ble selvsagt utrolig irritert og ikke minst frustrert. Hva pokker skjedde ?! Han som var så fin og samarbeidsvillig under oppvarmingen og gikk som en drøm på tirsdag! Og når hesten går og spenner seg og jobber imot, blir sitsen min helt ute av kontroll. Urolige hender, anspende knær og skuldre, svai i ryggen og vekten feilplassert i stigbøylene er tydelige rytterfeil som sees på filmen. Jeg blir så frustrert! Alle de styggeste feilene jeg aldri sliter med ellers dukker opp. Og det verste er at når jeg ikke klarer å slappe av i beina, trekker jeg knærne opp og det blir seendes helt patetisk ut. Gud, jeg skulle ønske jeg ikke hadde så lange, stygge bein. Det ser virkelig ikke bra ut når jeg rir min egen hest, stort sett på grunn av de forjævlige beina mine som jeg hater over alt. Lena red ham litt, og hun kjente også at han var skikkelig anspent. Og når lille Lena rir Batman ser det kjempebra ut, for Lena har mye kortere bein enn meg.

Så jeg skal prøve å få kjøpt en mørk ridebukse og noen billige lærstøvler, så kanskje jeg slipper å gå rundt og skamme meg over hvor stygt det ser ut når sitter på hesten min i fremtiden. Lys ridebukse, lår som minner om fyrstikker og gigantske sko med for store shaps surret over .. NEI. Åfyfaen, nå er humøret virkelig på bånn. Jeg skulle liksom vise dere hvor fantastisk Batman har blitt i dressuren, og så kommer jeg med den filmen, dere kommer sikkert ikke til å tro på meg engang når jeg sier hvor flink han er blitt.

Og dersom noen har lyst til å sponse meg med en dressursal hadde det vært fint, for jeg merker stadig at dess lenger vi kommer i dressuren, dess mer støtte trenger jeg. Jeg rir i en gammel allroundsal og i ridesko, og det vil si ca null støtte. Men det er bare å drømme, både lærstøvler og dressursal er øverst på lista over ting jeg aldri får råd til.

Uansett. Jeg ga ikke opp og prøvde desperat å ri ham riktig, men han ga faen i signalene mine og var rett og slett et mareritt å sitte på i traven. Så red jeg ham en del på volte, og jobbet med å øke og minske. Han ble litt mer avslappet av det, men på langt nær så avslappet som han pleier å være.

Tenkte å avslutte med noen galoppfatninger for å gi meg med et smil om munnen, men den gang ei. Batman fattet riktignok, men han stakk som bare faen og løp mot døra i full galopp. Jeg red inn på en liten volte for å bremse, og da begynte han bare å bukke og prøvde å kaste meg av. Jeg ble illsint, slik fikk han rett og slett ikke LOV til å oppføre seg! Så skulle vi prøve å få til galloppen i en longeline, og da klikket det helt for ham. Han fattet gallopp uten problem, men prøvde likevel å stikke ut. Etter et par galloppfatninger i linen ville jeg prøve selv, og fattet gallopp i et hjørne før en langside – og fy pokker som hesten fløy! Han raste i retning døra, og jeg holdt på å ri ned en ekvipasje. Det var ikke gøy, for å si det sånn. Prøvde en siste gang, og da kastet han seg rundt, bukket som bare faen og prøvde å stikke igjen. Jeg har aldri opplevd at Batman har stukket på den måten i hallen før, så det kom som et sjokk!

Avsluttet økten med å minske en jævla volte og skrittet irritert tilbake til containeren med eselet.

På vei hjem fra stallen holdt jeg seriøst på å fryse ihjel, når det er 15 minus og blåser som bare pokker – da ER det kaldt! Jeg løp så fort jeg kunne ned til bussen for å ikke fryse ihjel i en grøftekant, og fyyyfaen som det verket i fingrene da jeg omsider kom meg hjem.

Vel, nyt det skrekkelige synet av den anspente skjønnheten med det vinglete langbeinet av et udyr på ryggen, så blogges vi. Forhåpentligvis.

Misforstå meg rett, jeg elsker Batman over alt på jord og slike dager er det bare å finne seg i, han er bare fem år. Men dere ser kanskje at han går ganske bra i skritt, og det gjorde han IKKE før! Så litt fremgang ser dere jo .. Men en ordentlig dressurfilm har jeg lovet dere, og det skal dere få. Skal få noen til å filme en gang han har en litt bedre dag. Dessuten skal jeg skal bare fortsette å trene, for Batman blir bare bedre og bedre for hver dag som går. Så jeg har ikke gitt opp for å si det sånn. Og jeg vet godt hva jeg gjør feil, og jeg vet også hva som kan gjøres for å få ham bedre, jeg vet at det kan være salen, jeg vet at det kan være ryggen, jeg vet at alle hester har sine dager, så vær så snill, ikke kom i kommentarfeltet og lek hesteekspert og tro at jeg ikke aner hva jeg driver med, for det gjør jeg.


En sånn film jeg skal se tilbake på og le av når Batman er en velmuskulert og vakker dressurfrieser som går passage og piaff uten problem og bærer seg perfekt i korrekt form med bakbeina godt under seg og masse fremdrift en gang i fremtiden. Sådetså.

26 thoughts on “Svarte faen.

 1. Hei
  Ønsket bare å fortelle deg noe som du nok allerede vet :-)
  Du har en utrolig nydelig frieser !

 2. Syns dere er flinke jeg :) Hadde jeg vært deg ville jeg nok skaffet meg en dressur sal. Den gir deg kjempe støtte, selv om hesten ikke går så bra. Da kan det være lettere kanskje å få den tilbake i avslappet tilstand :) Jeg syns hvertfall det ; ) Batman er flott :D Og dere kommer til å komme langt ;D

 3. Jeg syntes dere er flinke jeg ! :D Alle har jo en dårlig dag av og til, desverre. x] Batman er jo bare verdens søteste friser da :P Er enig med hun Elisabeth over her, det er lurt å kjøpe en dressur sal, den gir god støtte :)

  Hahaha, tissepause må til xD

 4. Hei, jeg er nok litt enig med deg at jeg har sett hester gått bedre enn detta før, men du må tenke på… Det kunna ha vært VÆRRE! Jeg er helt enig med Elisabeth lenger oppe om at du burde skaffe deg en dressursal, og kanskje du burde begynne med litt mer arbeid fra bakken for å få et enda bedre forhold til hesten din, og da sikter jeg mot natural horsemanship… jeg kjenner flere som er flinke til det, og jeg syns du burde prøve et horsemanship kurs, men husk at du må være nøye med hvem du isåfall velger å ha kurs hos, og lese om han/hennes metoder og se hva du liker best!

 5. Jeg syntes dere bare er superflinke^. Jeg hadde en hest på 5 år, på en rideleir. Hun var kjempetrygg og fantastisk! Men, du har rett i det at hester har dårlige dager. For en dag ble hun helt gæren og da vi skulle galloppere, så begynte hun å bukke, steile og mye mer. Og vi som hadde hatt en rytmisk og fin gallopp før. Det er bare utrrolig hvordan temperament hester kan ha. Men, de er store, tunge dyr. Og man må ikke undervurdere noe som kan knuse en! :-) Jeg ser det, Battemannen går kjempefint i skritt.

 6. Enig med di andre at det er bedre støtte i dressursal, jeg som er vandt med det hater og ri i allround/sprang sal i dressur. Det er grusomt. Men som sagt, alle har dårlige dager Matilde :-D Høres ut som om dere gjør det bra som fra den forrige dressurbloggen fin :) Og han gikk bra i skritten syns jeg !! :)

 7. Syns dere var ganske flinke til tross for at dagen din ikke var den beste. Han går i hvertfall bra når dere skritter, men ser jo at han kanskje kunne gått bedre. Jeg tror kanskje at det er kulden som har skylden for den brutale personlighetsforandringen hans. Den kan gjøre store forskjeller. Fjordingen jeg rir blir ofte 3 ganger galere når det kommer snø, og han oppfører seg som oftest som en uskolert 4 åring. Uansett får du ha lykke til! Fin blogg og film!

 8. Det er jo flere alternativer i forhold til hva som har gjort han til å oppføre seg slik. :) Aller mest sannsynlig er det slik du sier; at han har en dårlig dag. Men du sier at du sitter helt feil på han osv.? Vel, da kan det også være grunnen til at han oppfører seg sånn! Når du ikke slapper av (som du nevner i teksten at du ikke gjorde), merker jo Batman det, og det kan smitte over på han. Kan hende dere bør få et bedre forhold, stole bedre på hverandre osv. Selvom du og Batman er et av parene jeg veit har best kjemi og best forhold, og stoler mest på hverandre, kan det hende at det ikke er nok hele tiden. Men som sagt, det er sjelden jeg ser en ekvipasje med så bra kjemi!

  Du sier også at du ikke vil at folk skal leke hesteekspert og komme å si hva du skal gjøre, fordi du vet hva du driver med. Men folk må da virkelig få komme med både tips og konstruktiv kritikk. Ingen kan alt! Når folk tipser deg osv. må du lære deg å ta det til deg, og ikke motta det som en fornærmelse. :)

  Jeg får desverre ikke sett på filmen, treig minipc vet du, haha : p men jeg veit jo at du og batman er nydelige! og enda nydeligere i virkeligheten:)

  stå på!:)

 9. Det er bare sånn det er noen ganger. det er som i sangen "You had a bad day" eller Batman hadde en bad day. Men det skjer de beste, og husk: Det er i motbakke det går oppover!

 10. Det er ikke greit å ha lange bein, er like høy som deg jeg. Og jeg liker ikke å se på ridebildene av meg, selvom hesten er 170 høy.. Det ser rett og slett ikke uuut, men hva kan jeg (vi) få gjort med det.. :(

  Uansett, du er utrolig flink til å ri, og man kommer ikke foruten dårlige dager. Det er i motbakke det går oppover, stå på :)

 11. Henriette, Tiril og Elisabeth > Vis dere hadde lest bloggen, hadde dere sett at hun faktisk ønsker seg det.

 12. En god dressursal er en god ting å ha på ønskelista ja :)

  Skulle egentlig sagt det du sa, men jeg skal ikke leke hesteekspert, hahaha :D
  Men dere er jo flinke!
  (Skulle akkurat skrive det samme sitatet som de to over her, før jeg så at de hadde skrevet det! Haha!)

  Lykke til videre da!

 13. Enig med Henriette lenger opp her, liksom. Jeg ser problemet ditt, men vær glad du ikke mister beherskelsen så mye som jeg gjør. jeg rir også unghest.

 14. Han er nå flott da. Alle har jo en "bad day" i blant – men da går det i hvertfall ikke nedover etterpå! :)

 15. Vis du synes det der var ille, så skal du sette deg på djevelen min noen ganger. hehe :P Synes dere er fantastisk flinke begge to altså! :D

 16. Syns du er ganske flink med ham jeg, alle har dårlige dager en gang i blant ;P Bare pass på å ha hælene ned, veit at det er lett å glemme når hesten oppfører seg sånn, menmen ;P Er jo ingen hesteekspert akkurat, men dressursal er virkelig verdt å anskaffe seg. Lykke til videre!

 17. Bra å se at det ikke bare er jeg som har dårlige dager innimellom:P Dere er jo flotte sammen, så har ingen problemer med å tro hvor flink han er blitt!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *