Hesten min har klaustrofobi.

Mamma vekket meg i elleve-tida i dag tidlig, og jeg holdt på å dø av trøtthet. Ærlig talt, jeg er vant til å stå opp halv fem på ettermiddagen nå for tiden, og det å stå opp halv elleve var jo rene helvete! Joda, jeg har en hest jeg må til, men det å tvinge seg selv opp så sykelig tidlig er umenneskelig og bør kategorieseres som selvskading. Huff. Uansett, jeg kom meg opp, dro på meg noe som kunne likne på klær og så var mamma så snill og kjørte meg til stallen.

På veien måtte vi innom Horze, for jeg måtte kjøpe ny grime og nye leietau. Hesten min er nemlig leietaumorder. Altså, han takler bare ikke å stå bundet fast! Han tar noen steg tilbake slik at tauet blir stramt, og så napper han til så det ryker. Og så skvetter han, og så dalter han rundt for å finne meg. Litt søtt da, men altså hallo. Det er jo søren ikke bra at han driver å ryker tau og får panikk hver dag. Kan umulig være sunt. Og nå har han gjort slik med sju leietau og fire grimer er ødelagt. Slik kan vi bare ikke holde på. Jeg kjøpte en fin lærgrime og fire nye leietau, før vi kjørte den siste biten til stallen.

Jeg hentet inn Batman, hvilket var lettere sagt enn gjort, ettersom hele flokken, som Batman ikke er en del av, sto ved porten og passet på at Batman, Sintra og Lotto ikke skulle nærme seg vannet, skyggen og utgangen. De tre går nemlig veldig for seg selv, og blir stengt litt ute av resten av flokken, som er ganske bøllete mot Batman. Jeg måtte bruke traktorutgangen på andre enden av utegangen, og etter litt slit fikk jeg endelig leid gampen ut. Jaja, til tross kaos etter at jeg hadde tatt på han grima, så var det utrolig gøy at han kom travende da han så jeg kom, altså, han løp vekk fra vennene sine for å hilse på meg! Aww.

Jaja, vi bort til containeren og jeg begynte å pusse ham litt. Stakkaren hadde ikke fått stell på flere dager og så mildt sagt ikke ut. Min sorte perle var full av størknet leire og hadde kvister og ugress i man og hale og så bare skikkelig ufresh ut. En del strigling og pussing senere var utseende tilbake på topp hos gampen, og det var på tide å sale opp. Og da skjedde det faen meg igjen. Dyret tar et par steg bakover, og napper hodet opp. Leietauet ryker, og ettersom spenningen var så høy i det, slår det ut og treffer Batmans bryst som et hardt piskeslag. Han rygger fort bakover og begynner å stresse. Jeg tar tak i den ødelagte grima og leier ham bort til en av sykeboksene, men han kommer borti boksdøra og skvetter igjen. Oppi alt dette klarer stakkaren å tråkke på en bøtte, og da er jeg rett og slett lei. Jeg henter det som er igjen av leietauet og knyter det fast i den ødelagte grima. Sånn passe frustrert og litt ute av meg setter jeg meg ned og vurderer å begynne å hylgrine. Great. Så finner jeg ut at jeg ikke får noe godt ut av å gi opp, og ber Batman rett og slett om å stå stille.

Jeg tar av leietauet, og der står han. Intill veggen helt løs. Jeg legger på hodelaget uten store problemer med bittet og roser han masse. Så leier jeg ham litt rundt før jeg legger på salen og stiger opp.

Så skritter vi litt rundt på stallen, kun miljøtrening. Han er litt sta, liker seg ikke alene, men vi klarer å surre litt rundt om kring uten problemer. På det verste kjører en skranglete gammel bil forbi samtidig som en traktor kutter høy nede på jordet, et jagerfly suser over himmelen og folk lemper høy borte på loven. En unge skriker, en vannspreder står på på fult på andre siden av hekken, og Batman rikker knapt en muskel. Herregud, hesten min er verdens beste femåring.

Så skritter vi tilbake til containeren, og jeg saler av og slipper ham ut. Jeg ser oppgitt på den ødelagte, nye lærgrima til 700 kroner og haugen med leietau. Supert, Batman!

Så tusler jeg rundt og lurer på hva jeg skal gjøre nå, jeg har knapt vært i stallen i en time. Så kommer Lene, hun som eier den nydelige Shagaya Araberhoppa Sintra, og jeg, som har satt meg intill en vegg og gitt opp, får motet tilbake. Vi henter hestene igjen, med lonsjepisk for å jage aggressive, dominante dustehester som prøver å drepe selvtillitten til stakkars Batman, og etter litt slit og strev, horsemanship og ros er både Sintra og Batman trygt leid ut den ordentlige porten ved containeren. Herlig!

Jeg, som har gitt opp å binde den stakkars, klaustrofobiske gampen min, finner en genial løsning når det kommer til tjoring. Jeg legger rett og slett leietauet over stolpen hestene bindes i, helt løst, slik at han kan rygge uten å få panikk når tauet strammer seg. Og det funker perfekt! Han snur seg så mye han vil, uten å prøve å komme seg “løs”, selvom han hele tiden egentlig er fri.

Jeg løper inn og ut av containeren og henter saker og ting, roser masse og Batman finner ikke på noe bøll. Sintra står to meter unna og halvsover, og Batman er helt avslappet når jeg strigler ham.

Så bærer det ut på leietur. Sintra og Lena går foran, jeg og min nokså barnslige Batman bak. Han er en skikkelig klegg når det kommer til leiing og skal på død og liv gå OPPÅ meg. Hvilket er veldig plagsomt når gampen slenger med de digre beina og driter fullstendig i at jeg faktisk er et menneske. Han ser på meg som et tre. FY. Her skal det trenes på leiing!

Vi går samme turen som jeg og Miriam red, og da vi kommer ned til jordet tar vi litt bilder, før Sintra finner ut at hun skal ut på spasertur aleine. Hun labber ut på jordet, blir stående og gomle på det knehøye gresset. Nydelige bilder til meg, med andre ord.

Lena vasser ut og henter inn dyret, før vi dalter videre. Eller. Dalter og dalter. Her nede ved jordene er det nemlig jævlig mye klegg og hestebrems og fluer og all annen faenskap med vinger, og de plager Batman noe helt sykt. Han kaster på hodet, vifter med halen, hopper, traver på stedet, gallopperer i ring, sparker bakut, hopper opp og ned, kaster seg rundt og er bare rett og slett helt håpløs. Når en hest som går oppå deg fra før av begynner sånn, da har du et problem. Jeg løper med ham, i håp om å løpe fra de helvettes hestebremsene, uten å lykkes. Jævlene henger på, setter seg på ryggen hans, og det klikker helt for Batman. Jeg er ikke redd ham, men blir stressa. En gal hest i hånda og fire gedigne hestebremser surrende rundt hodet gjør deg stressa.

Vi går opp en grusvei, og ned mot jordene igjen. Jeg er glovarm, hodet mitt holder på å eksplodere, jeg er kald og svimmel, og EKSTREMT tørst. Og jeg slåss med hesten min. Oppe i skogen orker jeg bare ikke mer. Batman er sterk, og løper etter Sintra, jeg bokstavelig talt henger i tauet etter ham opp bakken, og da sier det stopp. Jeg har fått i meg for lite mat og vann, og varmen er ekstrem. Lena tar Batman, som fremdeles er dritstressa grunnet hestebremsene som stadig svermer rundt ham, og jeg leier Sintra, som også begynner å bli heit i topplokket.

Endelig kommer vi oss ut av skogen. Lena har satt Batman på plass og jeg har fått pustet ut og er helt avslappet igjen. Det er Batman også, hestebremsene er borte, og vi skritter rolig bortover veien den siste biten.

Når vi endelig kommer fram til stallen er det første jeg gjør å drukne meg selv i vann. I det øyeblikket var vann det eneste som gjorde livet verdt å leve. Jeg helte i meg en halv liter på under ett minutt, og kjølte ned ansiktet, slukte en smertestillende og helte et par liter over Batman også. Stakkaren var helt utkjørt etter all bukkinga, og var svett så det holdt. Jeg kjølte ham ned og sprayet ham med insekstspray, ga ham masse vann, gulrøtter og fôr og koste og dullet før vi satte hestene ut igjen. En noe dramatisk tur, til tross Batmans normalt herlige oppførsel.

Så går jeg og Lene ned til bussen, og vi busser inn til byen, der vi finner en T-bane, og jeg kommer meg hjemover.

En herlig dag, til tross den helvettes hestebremsen. Hestebremser kan bare gå og dø. Seriøst, jeg hater de jævla vingenkrypa. DØ, DØ, DØ. Og tusen takk til Lene for all hjelp og støtte!

I morgen skal jeg i stallen igjen, og vi går til innkjøp av enda en grime og nye leietau, bøtte til fôr og andre småting. Hesten min har nemlig klaustrofobi han, og takler ikke å stå bundet fast. Vi begynner forresten å gi ham fôr nå. Han får betfôr, havre, mineraler, salt og gulrøtter daglig. Gresset på beitet er allerede gult og oppspist!

Og en ting til, hva synes du om den nye fonten på hjemmesiden? Alt er ikke ferdig enda, men bloggen er. Ble selv kjempefornøyd!

Oi, dette ble en lang blogg.


Vakre dyret mitt!


Mihi, jeg satte meg ned, også kom han bort for å kose.


Jeg elsket dette bildet litt.


Sånn blir det fra nå av! Avslappet og trygg hest, løst tau uansett.


Lena og Sintra.


Meg og Batman, jeg må slutte å ta håret bak ørene.


Sintra på rømmen!


Fyfaen, hun er nydelig.


Araber og høyt gress, det er umulig å ikke få et vellykket bilde.


Og der var det slutt på moroa!


Batman vil også posere i høyt gress. Stakkar.


På T-banen, som er en del av den evige reisen hjem fra stallen.35 thoughts on “Hesten min har klaustrofobi.”

 • Kjempe fine bilder! Batman er nydelig, håper du er fornøyd med ham. Tenkte at jeg skulle si at Logine har fått ett lite hingste føll! Du må komme å hilse på<3

 • Uff, for et stress ! ! Ponnien min er også på beite nå, og alltid når vi skal ri, blir vi forfulgt av klegg, fluer å alt andre plagsome flyve dyr ! Det bliR på en måte ikke like gøy å ri når alt du prøver er å unngå av å bli bitt av klegg ! ;S De dumme flyve dyra kan bare dra seg vekk ;/ Men utrolig bra blogg! Kjempefine bilder også ! :D DU er flink ! :D

 • Så fine bilder! Elsker, elsker, elsker Sintra-dyret. x3 Så nydelig. Og Batman også! Herregud, jeg vil å ha sånn hest! Og så flink med løst leietau. Evig fine bilder, as always!

 • Hvilke rase er hesten nr 2 fra venstre på bildet du har skrevet kommentarern: Jeg elsker dette bildet litt?

 • Sier deg en ting du matilde, lær deg horsemanship. Kjøp batman en taugrime, 3-4m langt leietau, og bruk det. Tren på å stå i ro, og om du så må knyte han fast, fest han i en sikkerhetsknute, ikke vanlig knute. Hester er fluktdyr, sitter de fast, vil de naturligvis prøve å komme seg løs. Har du en sikkerhetsknute, kommer han seg løs om han får panikk. Da står han fast, men om "ulykken" er der, så kommer han seg i hvertfall løs, uten mye om og men.

  Horsemanship har virkelig reddet meg mange ganger. Det krever tid og tolmodighet, og ikke minst forståelse fra både hest og menneske, men det er SÅ verdt det!

  Flyesprey er noe drit:P Bruk eddik, hvitløk og sitron, blandet med vann. Så har du verdens beste innsektssprey, i stedet for å kjøpe svindyre på butikken;)

 • Bra blogg, kjenner selv en hest som har ødelagt diverse fordi den er redd for å stå bindt. Den har bare ødelagt gjerder da, ikke grimer og tau.

  Jeg synes det var fint med den nye skrift-type-str greia de, jeg :)

 • Aww, jeg elsker også det bildet som du elsker x) Nydelige bilder og Batman er fin som alltid. Bra løsning på leietau-problemet :D

  Og font'en er fin den xD

 • Haha, tnååw. ^^ Dere to rakkerunger! :D Jeg er enig i at hestebrems er noen jævler. Jeg har TI røde flekker på bena fordi jeg var på et sommerbeite i noen timer. ZOMG. >.< Menmen, fint at det ordnet seg :D Og klaustrofobisk hest, uff! Men han er dødssnill til å være så ung ellers da O: Klem <3

 • Nydelige bilder! Skikkelig kjipt det med leietauene, men jeg er forsåvidt enig med Tonje, gikk opp et lys.. Seriøst, du må prøve horsemanship. ^_^ Det skal jeg med Fabis. Uhm.. Hvordan har det seg at du tar Tbane hjem fra stallen? Liksom.. Nå må jeg tenke hvor moren din bor x) Bussen til byen og tbane til hvor? Går vel ikke Tbane til der hun bor? Nuvel. Kan hende jeg er dum. Uansett, superduper blogg igjen og fonten ble fantastisk. :-) <3

 • Oijda. Hest med klaustrofobi. Jaja, jeg skjønner han! Har jo klaustrofobi selv, da ^^, Du får ha lykke til videre!
  Kjempefine bilder, og den nye fonten er kjempefin! : D

 • Kjipt med at han ikke liker å stå bundet. Men jeg har ett lite tips, som du kanskje kan prøve. Pga jeg selv har en ponni som hater å stå bundet. Gått med noen grimere på han vet jeg. Iallefall, du kan prøve å sette han i to leietau. ( spilt elr noe heter det kanskje? husker ikke helt) Det funket iallefall veldig bra på ponnien min, så om du har mulighet til det så bør du prøve det :) Jeg har iallefall ikke mistet noen fler grimer eller noe pga det ^^
  lykke til da :)

 • Lena er så snill! Utrolig hyggelig av henne sånn nå som du er ny på stallen og alt også. Og æsj, hestebrems er så grusomme! (jeg fikk jo mer panikk enn lotto når det kom en på ham, haha xD) og matilde: DU MÅ SPISE FØR DU GÅR I STALLEN… og kjøpe masse fra maskinen når du er der :3 OG BATMAN ER BEST!

 • Dumt det der med leietauet da. 700kr som bokstavelig talt røk. æsj. men til tross for det så det kjempekoselig ut. Og den nye fonten på bloggen din: Diggbar. :3

 • Kjempefine bilder! Jeg er helt enig med det med innsektene. De er utrolig irriterende! De plager Jarle og Black Boy også! Ble forresten kjempefint med den nye fonten!

 • Kjempe bra blogg, Matilde!
  Flotte bilder (:

  Men jeg må bare spørre om noe; hvis det nesten sikkert kommer til å hende at hesten ødelegger grima, hvorfor i all verden kjøpe en til 700 kr? x]

 • Kjempefin blogg!
  Stakkars Batman, han er jo bare 5 år og litt uskolert, men jeg skjønner jo at du blir stressa når han holder på sånn :P
  Uansett. Fin blogg og fine bilder, oppdateringa er veldig bra. Keep going, eller hva man sier.

 • Aw, jeg kan bare ikke slutte å beundre hesten din :3 Nydelig! Jeg likte det bildet med Batman, Lotto (?) og to andre hester Ü

 • Bra blogging Matilde!
  Jeg elsker den nye fonten : D
  Fine bilder forresten ^^

 • huffa, ikke lett med stresshest nei :) simpelthen elsket bildene :D støtter sikkerhetsknute-saken :) Det er alltid mye man må finne ut på den tøffe måten i starten, men til slutt så funker alt.

  Det jeg måtte lære (og sliter med å opprettholde) er at jeg aldri må stresse fordi hesten stresser, for da stresser han bare verre :P Logisk nok. Men at det er vanskelig å leke miss-cool iblandt er helt klart :D

  Lykke til videre, spesielt nå som det blir litt kjøligere fremover :D *yeeey*

 • Elsker bildet med Sintra, Lotto, Batman og (?)

  Wow, jeg har ikke pugget engang og jeg kan allerede navnene på hestene x"D

 • Så utrolig nydelig Batman er!! Gratulerer!! Har du møtt Carina og Missy? De står også på Aschehoug;) Tanja har også klaustrofobiXD

 • Min ponni har også klaustrofobi x) på en måte.. han får panikk når han står fastbundet for lenge..

 • Herlig lesing! Jeg var med Lena til stallen for lenge siden og fikk hilst på den utstøtte trioen, det bildet du har tatt av de fire hestene er utrolig vakkert!
  Måtte le litt da jeg leste; “Sintra finner ut at hun skal ut på spasertur aleine. Hun labber ut på jordet, blir stående og gomle på det knehøye gresset. Nydelige bilder til meg, med andre ord.Lena vasser ut og henter inn dyret, før vi dalter videre.” og : “Lena har satt Batman på plass”. Så typisk Lena og Sintra :) Hils masse til Lena fra meg da, og kos dere i sommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *